Alegerile prezidențiale din Rusia: Boris Nadejdin, speranța zadarnică a opoziției de a-l învinge pe Putin

Alegerile prezidențiale din Rusia: Boris Nadejdin, speranța zadarnică a opoziției de a-l învinge pe Putin Sursa foto: TVR Moldova

Politicianul a fost ales, deocamdată, de autorități pentru a juca rolul unui candidat "liberal" împotriva lui Putin în timpul alegerilor prezidențiale. Pentru unii ruși, aceasta a devenit singura modalitate de a-și exprima legal opoziția.

În orice țară, aceste imagini ar fi poate inofensive, dar în Rusia, este ceva excepțional la ele: în mai multe orașe din țară, în frigul înghețat, cetățenii se aliniază pentru a susține cu o semnătură un candidat la președinție care este în mod făţiş anti-război.

Acest candidat este Boris Nadejin, al cărui nume seamănă exact cu cuvântul "speranță" din rusă ("nadejda"). Acceptată de comisia electorală rusă în decembrie anul trecut, candidatura sa a trecut de prima etapă a procesului electoral pe 28 decembrie. De acum înainte, el trebuie să ajungă la 100.000 de semnături în cel puțin 40 de regiuni diferite ale Rusiei, înainte de 31 ianuarie, pentru a putea participa oficial la alegerile prezidențiale din 17 martie, scrie lexpress.fr.

Alegerile prezidențiale din Rusia: "Vladimir Putin trebuie să plece"

Vladimir Putin se pregătește pentru un nou mandat în Fruntea Rusiei

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Politicianul Boris Nadejin, în vârstă de 60 de ani, şi-a prezentat candidatura la alegeri anul trecut, prin intermediul partidului său "Inițiativa cetățenească", și nu își precupeţeşte cuvintele despre intențiile sale: "Vladimir Putin trebuie să plece". Potrivit manifestului partidului său, "președintele vede lumea din trecut și duce Rusia în trecut. Rusia are nevoie de un viitor - viitorul unei țări pe care oamenii liberi și educați o vor admira și în care își vor dori să trăiască".

Ne puteți urmări și pe Google News

Datorită propunerilor sale de încetare imediată a focului în Ucraina și de încheiere pe termen lung a "operațiunii militare speciale" – el este singurul candidat care îndrăznește să propună pacea – Boris Nadejdin şi-a atras simpatiile Ekaterinei Dunţova, un alt candidat anti-război a cărui candidatură nu a fost acceptată la alegeri din cauza unei "erori de documente" în decembrie anul trecut. Retrasă din cursa prezidențială, dna Dunţova a cerut imediat sprijin pentru Boris Nadejdin. Jurnalistul de opoziție și redactorul șef al radioului "Ecoul Moscovei", Aleksei Venediktov, o figură mass-media a stângii liberale încă prezentă în Rusia, a transmis și el apelul la semnături din partea partidului lui Nadejdin.

Boris Nadejin, sprijinit de simpatizanții lui Aleksei Navalnîi

De asemenea, candidatul poate fi încântat să reunească în sprijinul său figuri importante ale opoziției din exil, de la fostul oligarh Mihail Hodorkovski, politologul Ekaterina Schulman până la bloggerul sulfuros Maxim Katz. Acesta din urmă, cu o mare audiență pe rețelele de socializare, a fost primul care a cerut sprijin pentru Nadejdin.

Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi. Sursa foto: captura video

Mai mult, candidatul a reuşit să obţină sprijinul mai multor membri ai echipei adversarului încarcerat Aleksei Navalnîi, printre care se numără Liubov Sobol și Ivan Zhdanov. "Din moment ce nu există multe metode sigure de protest astăzi, de ce să nu votați pentru Nadejdin și să-l folosiți ca mijloc de protest? Cu siguranță, Nadejdin nu este idealul meu: candidatul meu rămâne Navalnîi. […] El rămâne un politician cu o istorie lungă şi ambiguă, dar îi dau semnătura mea, de ce nu?", a explicat acesta din urmă pe canalul său de Youtube.

Boris Nadejdin reprezintă singurul mijloc legal rămas pentru alegători pentru a-și exprima opoziția față de război. Dar oponenții știu și că el nu reprezintă o alternativă reală la putere, în special din cauza carierei sale politice atipice. Deputat municipal în regiunea Moscovei la începutul anilor 1990, a devenit apoi asistentul lui Boris Nemțov când era prim-ministru (devenit o figură importantă a opoziției, a fost asasinat în 2015 la Moscova). Boris Nadejin s-a aliat apoi cu Serghei Kirienko, astăzi șeful administrației prezidențiale de la Kremlin.

Cunoscut în trecut pentru bunăvoinţa sa față de structurile de putere

După ce Putin a venit la putere, în 2000, a intrat în tabăra "liberalilor" tolerată de regimul Putin și a fost observator al alegerilor prezidențiale din 2012 mandatat de  Rusia Unită, înainte de a participa la primarele partidului prezidențial în 2015, fără a fi învestit. "În această dezbatere, i-am spulberat […] Dar, întrucât s-a convenit în prealabil că nu voi fi nominalizat [înainte de Vladimir Putin], am căzut de acord să-mi dea locul doi", se justifică el în un interviu pentru mass-media rusă "Fontanka". El susține că nu a mai intrat în contact cu membrii administrației prezidențiale din 2020.

Acest candidat cunoscut în trecut pentru bunăvoinţa sa față de structurile de putere va rămâne cu binecuvântarea Kremlinului în cursa prezidențială din 2024 doar pentru a juca rolul unui oponent liberal principial al președintelui. În 2018, bloggerul Ksenia Sobceak a fost folosită în acest fel, obținând doar 1,68% din voturi. Permițând unui candidat "liberal" să adune câteva procente din voturi fără a amenința vreodată realegerea președintelui, Kremlinul menține iluzia democratică din țară.

Observatorii cred totuși că Nadejin nu va trece de etapa finală de validare de către comisia electorală. Potrivit presei independente Meduza, "niciun candidat care critică operațiunea militară specială nu va apărea pe buletinul de vot". Ceilalți șase candidați vor prelua acest rol. Suficient pentru a distruge scurta speranță întruchipată de Boris Nadejdin. (Traducerea-Rador)