Evenimentul Zilei > Economie > Finanţele, start la executările silite
Finanţele, start la executările silite

Finanţele, start la executările silite

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat undă verde executărilor silite.

În perioada de criză, inspectorii ANAF au decis să demareze acţiunile de recuperare a restanţelor marilor companii la bugetul consolidat, cifrate la puţin peste cinci miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de finele anului trecut. Reducerea a fost realizată şi în contextul în care al doilea mare datornic, Remin, a intrat în insolvenţă. „Compania Remin Baia Mare a intrat în stare de insolvenţă, de aceea nu mai apare în listă”, a precizat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, citat de Mediafax. Remin avea, pe 31 decembrie, datorii la bugetul general consolidat de 485 milioane de lei.

Impozitele, plătite mai greu

Conform listei marilor datornici, pe 31 martie 2009, Compania Naţională a Huilei (CNH) a rămas pe prima poziţie cu datorii, la cele patru bugete, în valoare totală de 3,27 miliarde de lei. La CNH nu s-a început procedura de executare silită întrucât compania se află în administrare specială. P

e lista marilor datornici la bugetul de stat, la care au început procedura de executare silită se regăsesc AAA Auto (16.374 lei), Alprom (1,67 milioane lei), Apa Nova (10.000 de lei), Astra Vagoane Arad (7,58 milioane lei), Blue Air Transport Aerian (1,06 milioane lei), European Food (24 milioane lei), European Drinks (6,03 milioane lei), Electroputere (113 milioane lei) şi Grup Servicii Petroliere (8,28 milioane lei).

De vehemenţa inspectorilor ANAF nu au scăpat nici companiile de stat din domeniul energetic sau feroviar. Spre exemplu, Compania Uraniului are de achitat 689.696 dlei, Poşta Română – 14.400 lei, CNADNR – 354.273 lei, iar CFR SA – 384 milioane lei.

CLASAMENT

Topul celor mai mari cinci datornici la bugetul consolidat