„Ministerul Finanţelor Publice a emis un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal pentru ca persoanele care apelează la Legea dării în plată să nu fie impozitate cu impozitul aferent transferului de proprietate imobiliară. Măsura se aplică o singură dată numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare. Beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit şi care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la articolul 8(5) din Lege pentru a li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.

În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

'Acelaşi proiect de ordonanţă propune acordarea unui regim fiscal simplificat şi un tratament fiscal specific în ce priveşte impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizaţi de către Institutul Naţional de Statistică, este deosebit de importantă pentru respectarea cerinţelor regulamentelor UE în ce priveşte statisticile oficiale. O altă modificare propusă este aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite evenimente. Totodată, li se permite agenţilor economici care achiziţionează anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata în numerar, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent', informează MFP.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în
Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare în data de 13 mai.

Te-ar putea interesa și: