Financial Times: România nu se dezminte. E lider în privatizări confuze din categoria AŞA NU

Financial Times: România nu se dezminte. E lider în privatizări confuze din categoria AŞA NU

România are deja reputaţie în privatizări marcate de controverse şi confuzii. Cea din urmă, vinderea de urgenţă a Oltchim, are toate ingredientele: o companie cu pierderi, presiunea instituţiilor internaţionale pentru o vânzare rapidă, un magnat controversat, modul problematic în care guvernul gestionează cazul şi, acum, îndoieli serioase cu privire la viitorul companiei, scrie Financial Times.

Soarta Oltchim se joacă luni.

Vânzarea firmei, care are datorii de 700 de milioane de euro, este parte a acordului de FMI, care sprijină economia românească.

Pe 21 septembrie, un jurnalist devenit magnat media a câştigat licitaţia pentru 54,8% din acţiunile la Oltchim, deţinute de stat, compania fiind unul dintre cei mai mari producători de produse chimice din sud-estul Europei.

Oferta de 203 milioane de lei a lui Dan Diaconescu a bătut celelalte oferte făcute de investitori cu background în domeniu - compania germană PCC şi omul de afaceri Stefan Vuza.

Pentru mulţi români, lipsa de experienţă în industrie a lui Dan Diaconescu şi ambiţiile sale politice fac din el un personaj ciudat. Toată povestea a luat o turnură dramatică atunci când premierul Victor Ponta a declarat că Dan Diaconescu nu are banii necesari pentru a cumpăra combinatul.

Dacă Diaconescu nu poate da suma necesară, o altă licitaţie va avea loc de abia peste câteva luni, peiroadă în care statul va trebui să acorde combinatului un ajutor de urgenţă.

Diaconescu are timp până la încheierea zilei de luni să vină cu banii, dar percepţia în România este că nu va putea face acest lucrur decât dacă are un investitor puternic în spate.

Ne puteți urmări și pe Google News