Editorialul din ediţia online a Financial Times are titlul "To Victor the spoils" (trad. "Prada este pentru învingător") şi trage un semnal de alarmă asupra faptului că Guvernul din România încearcă să organizeze un referendum de demitere a preşedintelui fără a respecta Constituţia.

"Premierul român Victor Ponta nu seamănă cu ungurul Vicktor Orban. (…) Dar sunt foarte multe asemănări între modalităţile prin care alianţa sa de centru-stânga le-a utilizat pentru a-şi consolida puterea după ce i s-a oferit să preia conducerea Guvernului în urma căderii coaliţiei de centru-dreapta în luna aprilie", se arată în editorial.
Financial Times spun că reprezentanţii de la Bruxelles ar trebui să transmit foarte ferm unor state precum Ungaria sau România că UE "are nişte reguli pe care este pregătită să le aplice". Jurnaliştii mai spun că reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti au dat "un exemplu negativ pentru celelalte state din UE", iar această atitudine ar putea să încurce aderarea altor candidaţi din zona Balcanilor.