Evenimentul Zilei > Social > Filmul „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár, a câştigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2015
Filmul „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár, a câştigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2015

Filmul „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár, a câştigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2015

Filmul "Son of Saul", în care joacă şi actorul român Levente Molnár, a primit, duminică seara, Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Aceasta este cea de-a doua distincţie pentru "Saul Fia/Son of Saul", un fil ce reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes.

Pelicula a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unde a fost selectat în competiţia oficială.

Filmul a fost câştigat, sâmbătă, şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Subiectul filmului

Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Actorul Levente Molnár este angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi îl interpretează, în film, pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Ce spune actorul român Levente Molnár

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică – şi mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis Mediafax.

"Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă", a spus Molnár, despre prezenţa sa la Cannes.

Un CV actoricesc impresionant

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu actori ca Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).