FILMMIC 2015-O nouă ediţie a Festivalului de Film pentru Liceeni, la Constanţa

FILMMIC 2015-O nouă ediţie a Festivalului de Film pentru Liceeni, la Constanţa

A opta ediţie a Festivalului Naţional de Scurt Metraj pentru Liceeni, FILMMIC, şi-a desemnat câştigătorii. Organizatorul evenimentului, liceul „Traian” din Constanţa, se „încăpăţânează” şi reuşeşte, să adune, an de an, producţiile liceenilor din toată ţara.

Foarte popular în rândul adolescenților, recunoscut la nivelul întregii țări, FILMMIC 2015 Constanţa i-a provocat pe liceeni să își exprime propria viziune prin intermediul scurtmetrajelor. Echipa organizatoare a lăsat la latitudinea participanților modul de abordare al temei alease la acesta ediție "Optimism", oferindu-le doar un mic indiciu: “Ne-am propus ca participanţii să realizeze, pe de o parte, scurtmetraje care să atingă problematica specifică adolescenţei, iar pe de altă parte, să promoveze implicarea tinerilor în viața societății ca parte integrantă a acesteia”, a explicat directorul liceului “Traian”, Constantin Caracoti.

Elevii au scris scenarii, au împărțit roluri, au jucat, au regizat, au montat, au ales coloana sonoră potrivită, iar 11 din cele 50 de producții au fost vizionate la Gala de Premiere "Filmmic 2015”. La festivitatea de la Casa de Cultură au participat, pe lângă sute de elevi, liceenii finaliști din Constanța, Petroșani, Piatra Neamț, Galați, Pitești, Târgu Jiu. “Au fost premiaţi cei care au ţinut cont de criteriile impuse de juriu. Filmele ne-au bucurat, am vrea ca acest festival să supravieţuiască şi copiii să fie în continuare la fel de inventivi şi provocatori. Avem premianţi care, între timp, şi-au terminat studiile de profil în Anglia, sau absolvenţi care lucrează în industria cinematografică din Bucureşti”, a explicat, de pe scenă, vicepreşedintele juriului, scriitoarea Iulia Pană.

Premiul I şi cel mai bun film al FILMMIC 2015 Constanţa, a revenit Colegiului Naţional „Spiru Haret”, din Târgu Jiu, pentru producţia „A 27-a zi fără soare”. Premiul al II-lea şi  cea mai bună regie ( elev Bogdan Ciurezu) au fost adjudecate de Colegiul Naţional de Informatică, din Piatra Neamţ, pentru „Flori de gheaţă”. Locul al III lea şi premiul pentru cel mai bun scenariu (Cezar Borugă)  au ajuns la Liceul Teoretic „Decebal” din Constanţa pentru filmul „Întrebare”. Pentru restul producţiilor, până la 11, au fost acordate premii pentru cea mai bună imagine, cea mai bună actriţă –rol secundar, cel mai bun actor, spot publicitar, şi menţiuni pentru Naturaleţe, Optimism şi  Sensibilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurizarea filmelor a fost făcută de profesioniști din industria cinematografică, din media și din educație:regizorul Carmen Lidia Vidu – preşedinte al juriului, Iulia Pană - scriitor-jurnalist, Dan Cojocaru – actor/director al Regiei Judeţene de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Constanţa, Mircea Solcanu - realizator TV, Anamaria Burada- metodist Casa Corpului Didactic Constanța, Roxana Mitan - profesor artă teatrală la Palatul Copiilor Constanța. Surpriza festivalului din acest an a fost Oana Giurgiu, invitatul de onoare al galei de premiere.