Evenimentul Zilei > Actualitate > Filiera sârbă, destructurată. 5.500 de euro, taxa de drum pentru un refugiat sirian ca să ajungă în Vest
Filiera sârbă, destructurată. 5.500 de euro, taxa de drum pentru un refugiat sirian ca să ajungă în Vest

Filiera sârbă, destructurată. 5.500 de euro, taxa de drum pentru un refugiat sirian ca să ajungă în Vest

Un număr de 24 de migranți sirieni, între care femei cu copii de un an, au fost opriți de Poliția de Frontieră împreună cu ofițerii de Crimă Organizată în Timiș noaptea de marți spre miercuri. Fiecare disponibilizase un buget de 5.500 de euro, pentru a ajunge din Serbia în Germania sau Elveția. „Acolo sunt rudele noastre. Nu înțelegem care e problema”, a replicat unul din sirieni.

Oamenii au fugit de război. Pe 26 august 11 din sirienii prinși acum au mai fost prinși odată încercând să ajungă clandestine în Occident. Au fost capturați de polițiștii de frontieră și trimiși la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil București.

De aici au fost racolați de sârbii care le-au promis că îi scot din țară. Ce nu știau cele patru călăuze sârbe e că pe teritoriul românesc le era monitorizat fiecare pas.

Polițiștii de frontieră au știut exact luni, când au urcat sirienii în microbuzul de marfă, cât a durat drumul până în Timiș, unde au fost lăsați, în ploaie, pe câmp, marți, și când au fost preluați, noaptea de marți sre miercuri, pentru a fi trecuți granița.

Migranți plăteau eșalonat fiecare graniță trecută

”Sârbii duceau cu microbuzul migranții până în apropierea graniței, unde, cu călăuze ar fi trebuit să treacă prin fâșia verde. Transportatorii treceau frontiera cu mașinile, apoi preluau refugiații”, arată sursele EVZ. Până acum rețeaua a transportat peste 100 de migranți. Aceștia plateau peste 5.000 de euro drumul din Turcia până la rudele lor din Occident, cu plata eșalonată, după fiecare traversare a unei noi granițe. ”Dacă nu ar fi fost prinși, odată ajunși în Ungaria, oamenii achitau o nouă tranșă călăuzelor”, mai arată surse apropiate anchetei. Din cele patru călăuze una a fost reţinută împreună cu migranții, alta în Timişoara şi două în vama Cenad. ( Foto: Adrian Pîclișan)

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.