Credit Suisse First Boston, compania in jurul careia s-a tesut scandalul "Tradare si spionaj", a fost consultantul statului roman pentru cele mai profitabile privatizari.
Autoritatile au trecut cu usurinta peste trecutul controversat al companiei, care a fost implicata in ilegalitati si scandaluri de coruptie. Credit Suisse First Boston (CSFB) a fost consultantul financiar al statului roman si pentru privatizarea Petrom, precum si pentru alte trei mari companii din sectorul gazelor naturale. Sumele incasate au ramas confidentiale, fiind protejate de clauzele negociate la sange de unii dintre consultantii acuzati de spionaj economic.
Favoritii preselectiei au fost declarati invinsi Pentru privatizarea Petrom, Ministerul Industriei si Resurselor, condus de Dan Ioan Popescu, a incheiat in 2002 un contract de consultanta cu consortiul format de Credit Suisse First Boston (CSFB) si ING Bank NV Londra.
Avand in vedere ca OMV a platit pentru Petrom peste 1,5 miliarde de euro - cea mai mare achizitie a unui grup strain pentru o companie din Romania -, valoarea contractului de consultanta a fost si ea uriasa.
Potrivit unor surse apropiate procesului de selectie, ar fi vorba de peste 25 milioane USD, fiind si cea mai mare suma platita de statul roman. Dupa declansarea scandalului "Tradare si spionaj", felul in care s-a atribuit consultanta privatizarii Petrom consortiului format de Credit Suisse First Boston (CSFB) si ING Bank NV Londra ridica serioase semne de intrebare. Indreptate catre Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD la acea vreme.
Selectia consultantului a contrazis rezultatele preselectiei. "Cel mai mare punctaj la faza de preselectie l-a obtinut JP Morgan, urmata de Bank Of America", declara in iunie 2002 Dan Ioan Popescu, dupa selectarea celor sapte finalisti ramasi in cursa pentru contractul de consultanta.
In ciuda acestui fapt, in octombrie 2002, consortiul CSFB-ING a fost declarat castigator, iar negocierile purtate au pornit de la o serie de clauze nenegociabile, dupa cum sustinea - in octombrie 2002 - Doru Laurian Badulescu, seful OPSPI de la acea vreme.
Conform unor surse apropiate procesului de selectie, citate de "Ziarul Financiar", Bank of America (SUA) a fost eliminata din cursa pentru ca nu si-a exprimat comisionul in procente. JP Morgan (Marea Britanie) - care obtinuse un punctaj tehnic foarte apropiat de castigator - a fost departajata de experienta in privatizarea companiilor cu cifre de afaceri de peste un miliard de dolari.
Biroul de presa al MEC ne-a comunicat ca ofertele depuse constituie informatii cu caracter confidential care nu pot fi date publicitatii. Contractul semnat cu CSFB este cuprins in anexa HG 1450/2002, insa documentul este protejat printr-o clauza de confidentialitate.
INTENTIILE CONSULTANTILOR
Dupa sectorul energetic, interesul s-a indreptat spre comunicatii In calitate de consultant, firma Credit Suisse First Boston (CSFB) a fost implicata in cele mai mari privatizari ale statului roman dupa 1990, majoritatea covarsitoare in sectorul energetic. Firma, impreuna cu FRAI, a oferit statului servicii de consultanta si la privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, ale caror procente majoritare de actiuni au fost cumparate de nemtii de la E.ON/Ruhrgas, respectiv francezii de la Gas de France.
Potrivit MEC, suma totala incasata de CSFB a ramas confidentiala, iar doua milioane de dolari au fost platite din fonduri PHARE. Tot CSFB a fost si consultantul grupului italian Enel, la achizitionarea a cate 51% din actiunile detinute de stat la Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Dupa privatizarile din sectorul energetic, considerate a fi cele mai profitabile, Credit
Suisse s-a orientat si spre sectorul comunicatiilor. Conform MCTI, Credit Suisse se numara printre bancile de investitii care au trecut de preselectia pentru consultanta financiara in privatizarea Romtelecom, unde statul mai detine 45,99% din actiuni, si a depus deja o oferta. Interesul Credit Suisse pentru privatizarea Romtelecom ar putea fi motivat si de existenta unui contract de consultanta cu grecii de la OTE SA, actionarul principal al Romtelecom.
CSFB a mai depus scrisori de interes pentru servicii de consultanta financiara in procesul de privatizare al Societatii Nationale Radiocomunicatii SA, respectiv al Companiei Nationale Posta Romana.
Sfatul lui VIntu Consultantul statului l-a finantat pe sindicalistul-patron Liviu Luca
Credit Suisse nu a fost doar consultantul statului pentru privatizarea Petrom, ci si finantator al Asociatiei Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca, pentru achizitia celor opt procente din actiunile companiei. De pe urma tranzactiei, CSFB ar fi avut posibilitatea sa cumpere o parte din actiunile minoritare.
"Credit Suisse First Boston este mandatata sa finanteze cu 235 milioane de euro cumpararea celor 8% din Petrom de catre Asociatia Salariatilor, pe baza vanzarii ulterioare catre banca finantatoare (CSFB - n.r.) a unei parti din pachetul de 8%.
Profitul care va ramane - sub forma de actiuni - va fi distribuit cu titlu gratuit, in mod echitabil, tuturor salariatilor si fostilor salariati ai SNP Petrom", se preciza intr-un comunicat al CSFB din august 2005.
Desi a recunoscut ca Sorin Ovidiu Vintu este consultantul sau financiar, Liviu Luca a evitat sa vorbeasca despre implicarea acestuia in contractul cu Credit Suisse. Intr-un interviu acordat EVZ, Luca sustinea ca reprezentantii CSFB l-au contactat din proprie initiativa, dupa ce a primit o propunere similara de la BCR.
"La interval de trei zile, m-am trezit ca ma cauta un domn de la Londra, de la Credit Suisse First Boston (...) si mi-a propus acelasi lucru. Si asa au inceput sa vina ofertele in avalansa", declara Luca in iulie 2005.
Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut anul trecut pentru EVZ ca alegerea CSFB ca finantator i-a apartinut. "Credit Suisse este o companie de o mare reputatie internationala. Era nevoie de un partener potent, cu o reputatie perfecta internationala, iar Credit Suisse mi se pare ca se califica. A avut niste operatiuni de succes in Romania...", ne-a declarat Vintu.
SOV recunoaste ca, in alegerea facuta, a contat si faptul ca CSFB era consultantul statului pentru privatizarea Petrom. "Acesta a fost unul dintre motive, cunoasteau foarte bine operatiunile de acolo", a mai spus Vintu.
Basescu sI semnalele "Am semne de intrebare asupra corectitudinii privatizarii Petrom" Septembrie 2005. La intoarcerea dintr-o vizita in SUA, presedintele Traian Basescu a anuntat ca ar putea face public contractul de privatizare a SNP Petrom. "Contractul de privatizare a Petrom mi-a fost predat de Ministerul Industriilor inainte de plecarea in SUA. In zilele urmatoare, specialistii si consilierii de specialitate vor analiza acest contract si nu exclud posibilitatea de a-l face public. (...) Am semne de intrebare asupra corectitudinii privatizarii Petrom", declara Traian Basescu la vremea respectiva.
Ministrul economiei si comertului la acea vreme, Codrut Seres, avertiza asupra clauzei de confidentialitate care tinea contractul la secret. "Contractul nu este secret, in sensul dat de legislatie actelor cu caracter secret. Este, in schimb, stampilat, de la prima la ultima pagina, cu "confidential", ceea ce inseamna ca poate fi facut public cu acordul partilor", replica acesta.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut public ca anumite clauze ale contractului de privatizare nu sunt "extrem de favorabile" statului. La polul opus, fostul premier Adrian Nastase aprecia contractul ca fiind unul benefic pentru Romania.
Noiembrie 2006. Fara nicio legatura aparenta, in dimineata de 22 noiembrie, Dorinel Mucea, Robert Neagoe, Mihai Donciu, Stamen Stantchev, Vadim Benyatov Don si Mustafa Oral erau chemati la Parchetul General pentru audieri.
Dupa-amiaza, in sedinta CSAT, presedintele Traian Basescu ii cerea lui Codrut Seres, ministrul industriilor, desecretizarea contractului Petrom. Contractul a devenit public dupa ce OMV si-a dat acordul, nu insa si sumele de bani incasate de consultantii de la Credit Suisse.
"Obisnuiti sa lucreze pe piata romaneasca" Credit Suise a reusit sa puna mana si pe contractul de consultanta pentru privatizarea Romgaz, pentru care a format un consortiu impreuna cu Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) si firma de avocatura Linklaters/Miculiti, Mihai&Asociatii.
"CSFB este obisnuit sa lucreze pe piata romaneasca, a fost consultant si la Petrom, si la Distrigazuri, ca urmare nu vad o problema in a negocia", declara Codrut Seres, ministrul economiei si comertului pe atunci, dupa anuntarea castigatorului.
Privatizarea a fost oprita brusc la sfarsitul lunii noiembrie, la cererea presedintelui Traian Basescu, dupa o serie de dezvaluiri ale "Evenimentului zilei" despre marile privatizari.
Asocierea in consortiu cu Fondul Romano-American de Investitii a constituit, foarte probabil, un avantaj in obtinerea contractului, avand in vedere ca solicitarea de servicii de consultanta a fost facuta de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul MEC, reprezentat de presedintele Mihai Catuneanu.
Acesta a lucrat inainte de numirea la OPSPI ca ofiter de investitii la FRAI, consultantul statului pentru privatizarea mai multor societati din portofoliul OPSPI, cum ar fi complexurile energetice Craiova si Rovinari.
Din lista de functionari publici relationati cu FRAI face parte si Dorinel Mucea, urmarit penal pentru tradare, arestat si ulterior eliberat. Acesta a fost asociat cu fondul in firma Tec Miaco. Daniel Nicolae, fost jurist la OPSPI, este acum angajatul FRAI.
Fostul ministru Seres sustinea ca desemnarea castigatorului s-a facut in baza criteriilor si a grilei de punctaj, comunicate prin cererea de oferta. "Comisia de selectie, asistata de o casa de avocatura angajata de OPSPI, a stabilit ofertantul castigator.
(...) Din aceasta comisie nu facea parte domnul Mihai Bogdan Catuneanu, seful OPSPI, deci acesta nu poate influenta in nici un fel rezultatul selectiei", ne-a declarat Seres in urma cu cateva luni.
Selectia consultantilor pentru privatizarea Petrom Companie Parte fixa* Comision* Estimare Valoare estimata financiara de succes comision contract
Bank of America 7 mil. USD 1 USD 1 USD 7 mil. USD
JP Morogan 2 mil. USD 0,9% 18,6 mil. USD 20,6 mil. USD
CSFB ± ING 1,6 mil. USD 1,2% 24,8 mil. USD 26,4 mil. USD
*potrivit unor surse apropiate procesului de selectie a ofertelor
Cititi si : Documente juridice ale CSFB puse sub embargo
Scandal de coruptie cu implicari guvernamentale
Istoria unei companii financiare controversate