Filiera liberala a jafului "Portile de Fier"

Filiera liberala a jafului "Portile de Fier"

Radu Boroianu, nasul si prietenul premierului Calin Popescu-Tariceanu, a facut afaceri in Elvetia cu Bogdan Buzaianu, cel mai "destept baiat" din sistemul energetic romanesc.

Retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier I a fost data prin incredintare directa firmei elvetiene Sulzer Hydro, in urma lobby-ului intens facut de Bogdan Buzaianu. Acesta, angajat al Sulzer Hydro in 1997, a reusit sa-l atraga de partea sa pe Radu Boroianu, ambasadorul Romaniei in Elvetia.

Boroianu este cel care, potrivit surselor EVZ, a facut lobby mai departe pe langa bunul sau prieten Calin Popescu-Tariceanu, ministrul industriilor la acea vreme, ca modernizarea celei mai mari hidrocentrale din Romania sa fie facuta de firma elvetiana. Finalul: Tariceanu a decis incredintarea directa a contractului catre Sulzer.

Dupa consumarea acestei afaceri, Radu Boroianu a devenit partenerul de afaceri al lui Bogdan Buzaianu si a strans relatiile de prietenie cu Tariceanu, fiindu-i nas de cununie cu cea de-a patra sotie, Ioana.

Relatia de afaceri

Dupa ce Ion Iliescu a semnat in iulie 2001 decretul de incetare a mandatului de ambasador in Elvetia al lui Radu Boroianu, acesta a infiintat la scurt timp o firma impreuna cu Beat Corpateaux, umbra din afaceri a lui Bogdan Buzaianu.

Societatea se numeste Consulting Elvia SA si a fost inregistrata in septembrie 2001 in Vevey, Elvetia. Profilul companiei a fost axat pe consultanta in domeniul energiei, in care Bogdan Buzaianu devenise un adevarat expert intre timp.

Capitalul social al firmei era de 100.000 de franci elvetieni, echivalentul a 62.000 de euro. In 2003, firma lui Boroianu si-a schimbat denumirea in B&B Consulting.

Radu Boroianu ne-a declarat ca denumirea nu venea de la Boroianu&Buzaianu, ci de la Boroianu&Beat, prenumele lui Corpateaux. In acelasi an, firma este vanduta unei alte companii, Buzmann Industries SA, detinuta de Bogdan Buzaianu (vezi facsmil).

Buzmann Industries din Elvetia era specializata pe consultanta in vanzarea de echipamente pentru centrale termice si hidrocentrale si in tranzactionarea energiei electrice. In 2004, compania infiinteaza o societate cu acelasi nume in Romania.

Boroianu ne-a povestit, pe scurt, cum l-a cunoscut pe Bogdan Buzaianu, partenerul sau de afaceri de mai tarziu: "Pe Bogdan Buzaianu l-am cunoscut dupa ce am venit in Elvetia, la o intalnire care mi-a fost organizata de sectia economica din ambasada".

PRIMA ETAPA

Retehnologizarea "Tariceanu" "Evenimentul zilei" a prezentat ieri legaturile ascunse din spatele contractului de modernizare a Portilor de Fier I aprobat in 1997 de Calin Popescu-Tariceanu, fost ministru al industriilor. Bogdan Buzaianu a facut presiuni si lobby pentru realizarea acestui contract prin intermediul fostului ambasador roman in Elvetia, Radu Boroianu. Acesta este unul dintre fostii fruntasi ai Partidului National Liberal, prieten apropiat cu actualul premier, dar si cu "baiatul destept al energiei", Bogdan Buzaianu.

Meandrele sistemului energetic Afacerile lui Boroianu s-au intersectat cu cele ale lui Buzaianu, in Elvetia

Bogdan Buzaianu nu a putut fi contactat de EVZ pentru declaratii. Din informatiile noastre, acesta se afla de o luna in Elvetia. In schimb, Radu Boroianu ne-a declarat ca el a asigurat doar o relatie buna cu firma elvetiana: "Misiunea romaneasca de la Berna nu a facut altceva decat sa ofere, cum e firesc, auspiciile unei relatii intre o societate foarte cunoscuta, Sulzer Hydro, si Romania".

Nasul lui Calin Popescu-Tariceanu ne-a mai declarat ca nu a facut lobby, insa ambasada a intocmit un referat de sustinere a firmei Sulzer: "A fost un referat de sustinere al sectiei economice a ambasadei, care a fost inaintat cum se inainteaza lucrurile acestea. S-au facut tot felul de speculatii in legatura cu acest contract si cu persoana mea. Dar eu le socotesc neintemeiate".

Radu Boroianu nu recunoaste ca a facut afaceri direct cu Bogdan Buzaianu: "Nu am facut niciodata afaceri cu domnul Buzaianu. Asta e o speculatie, pentru ca la un moment dat, dupa ce mi-am terminat misiunea in Elevetia, am incercat sa fac o firma de consultanta pentru societatile elvetiene care ar fi putut fi interesate de Romania, fara sa stiu am avut partener aceeasi fiduciara a domnului Buzaianu. Incercarea a esuat in mai putin de un an".

EVZ: Firma dv., B&B Consulting, a fost vanduta domnului Buzaianu, mai exact catre Buzmann Industries SA. Radu Boroianu: Eu am vandut firma B&B Consulting aceleiasi fiduciare care m-a ajutat pe mine. Ce a facut domnul Buzaianu mai departe nu stiu.

In Evia Consulting ati fost asociat cu Beat Corpateaux, asociatul domnului Buzaianu.

Acest domn avea o fiduciara in Frieburg. El era patronul acestei fiduciare. Eu i-am vandut lui firma de consultanta. Mai departe, ce a facut dansul nu stiu.

Sunteti si un bun prieten cu Calin Popescu-Tariceanu.

Am fost un membru de frunte al PNL, pana m-am retras, si asa l-am cunoscut pe domnul Tariceanu. Sigur ca am lucrat impreuna si nu imi ascund prietenia pentru domnul Tariceanu. Nu vad nicio legatura cu asta. Nu e normal ca oamenii care se cunosc, care fac impreuna politica sa ajunga sa fie si prieteni?

Cazul "Alro" Valiza cu bani era de 10 milioane $

Suma ceruta initial de Energy Holding rusilor la Alro Slatina ca despagubire pentru rezilierea contractului de energie a fost de zece milioane de dolari, si nu de patru, potrivit surselor EVZ.

In prima faza, dupa ce Alro a solicitat rezilierea contractului pe care-l avea cu Energy Holding - intermediarul de la care cumpara energie - rusilor de la Slatina li s-au pus conditii dure: plata a 10 milioane de euro despagubiri.

Potrivit unor surse confidentiale, rusii au negociat cu Energy Holding si au cazut de acord sa le plateasca doar patru milioane de dolari, suma pe care s-a incheiat, de altfel, intelegerea. In perioada 2000-2004, Energy Holding a fost unul dintre intermediarii de energie "impusi" de Dan Ioan Popescu, desi firma avea comisioane mari, potrivit acelorasi surse.

Politica energetica a majoritatii statelor prevede contractul direct cu producatorul de energie, fara intermediari, pentru ca producatorul primeste banii si cu jumatate de an inainte si obtine pretul cel mai bun.

Scandalul "Alro" a izbucnit dupa ce presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si fostul ministru al economiei, Codrut Seres, l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu ca a intervenit in favoarea Alro. Cei doi au prezentat un memoriu al companiei pe care presedintele pusese rezolutia considerata de Voiculescu si Seres drept o dovada de trafic de influenta.

Urmarea scandalului a fost interventia lui Basescu in direct la o emisiune pe TVR cand l-a acuzat pe premierul Tariceanu ca face jocurile mafiei din energie. Presedintele a spus ca "Alro trebuia sa mearga cu valiza de bani la Ministerul Industriilor pentru a lua energie ieftina". Codrut Seres a declarat ulterior ca "cei de la Alro au sustinut sau au motivat pe cineva de la Administratia Prezidentiala, iar suma despre care se vorbeste pe piata energiei ar fi fost de pa-tru milioane de dolari".

Ne puteți urmări și pe Google News