Fiica fostului președinte al Kazahstanului a spart milioane de euro la Londra. Pe ce a dat atâta bănet

Fiica fostului președinte al Kazahstanului a spart milioane de euro la Londra. Pe ce a dat atâta bănet

Fiica fostului președinte al Kazahstanului, în vârstă de 41 de ani, a risipit o avere de 220 de milioane de lire sterline cu un avion de lux de 18 milioane de lire sterline și un conac de 8,75 milioane de lire sterline din Londra.

Aliya Nazarbayeva a mutat o avere personală de 300 de milioane de euro din Kazahstan. Apoi a continuat să cheltuiască, achiziționând o casă din nordul Londrei și un avion privat. Cheltuielile au ieșit la iveală după ce Nazarbayeva a avut o ceartă cu consilierii financiari, acuzându-i de conspirație pentru fraudă.

Aliya Nazarbayeva, în vârstă de 41 de ani, a cumpărat locuința din Highgate, nordul Londrei, cu scopul de a obține rezidența britanică și un avion Challenger Bombardier după ce a instruit doi consilieri financiari să transfere bani în trusturi și companii offshore din Lichtenstein în Insulele Virgine Britanice.

Pe ce s-au dus atât de mulţi bani

Achizițiile ei au inclus un avion privat Challenger Bombardier de 25 de milioane de dolari, o casă de 8,75 milioane de lire sterline în Highgate, o proprietate de 14 milioane de dolari în Dubai, inclusiv o vilă pe insula artificială, Palm Jumeirah.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea este fiica cea mai mică a lui Nursultan Nazarbayeva, în vârstă de 81 de ani, fost președinte al Kazahstanului timp de 28 de ani până în 2019, despre a cărei familie se crede că și-a păstrat puterea în ciuda demisiei sale în urmă cu trei ani.

Toată acestă risipă are loc în timp ce zeci de morți și clădiri publice din Kazahstan au fost jefuite și incendiate în cele mai grave violențe experimentate de fosta republică sovietică în 30 de ani de independență.

Tulburările au fost alimentate de furia publicului față de Nazarbayev și familia sa, care au strâns o avere uriașă, în timp ce marea majoritate a locuitorilor se luptă să se descurce pe fondul creșterii prețurilor la combustibil.

S-a zvonit că doamna Nazarbayeva a încercat să călătorească în Dubai cu tatăl ei, în timp ce acesta încerca să fugă de tulburările civile și că ar putea folosi proprietatea din Londra ca bază sigură. Ea deține un lanţ de magazine cu bijuterii, unul de îmbrăcăminte şi un centru de înfrumusețare în Almaty. Nazarbayeva i-a dat în judecată pe cei doi consilieri financiari pentru 165 de milioane de lire sterline la Londra înainte ca speța să fie soluționată printr-un acord confidențial.

Familia are de multă vreme legături financiare cu Marea Britanie

Anul trecut, poliția britanică a pierdut la Înalta Curte procesul în care cereau ca fiica și nepotul lui Nazarbayev să detalieze de unde au banii pentru a cumpăra trei proprietăți în valoare de 80 de milioane de lire sterline la Londra.

Între timp, ginerele său a plătit, de asemenea, 15 milioane de lire sterline pentru Sunninghill Park, fosta casă conjugală a prințului Andrew, în 2007 – 3 milioane de lire sterline peste prețul cerut, în ciuda faptului că a stat cinci ani pe piață.

Doamna Nazarbayeva susține că a transferat 312 de dolari din Kazahstan după ce le-a spus consilierilor că ar fi „periculos” să-i păstrez, potrivit documentelor Înaltei Curți de la Londra.

Pe contul ei de Instagram postează frecvent fotografii cu ea şi cu tatăl ei, care până la căderea sa de la putere a cultivat imaginea sa de „tată al națiunii”. Documentele depuse la Înalta Curte includ afirmații conform cărora Malik Ishmuratov, un administrator de avere kazah, i-a spus „de multe ori că doamna Nazarbayeva a fost o persoană expusă politic (PEP)” și că era „periculos pentru ea să-și păstreze bunurile în Kazahstan”.

Combinații grele cu Denis Korotkov-Koganovich, un administrator de avere kazah cu sediul la Londra

În 2006, Nazarbayeva i s-a confesat lui Ishmuratov că „a vândut niște participații în companii kazahe, primind aproximativ 325.000.000 de dolari. Ishmuratov a prezentat-o ​​pe Nazarbayeva lui Denis Korotkov-Koganovich, un administrator de avere kazah cu sediul la Londra.

În 2008, potrivit documentelor judecătorești, Ishmuratov a sfătuit-o pe Nazarbayeva să înființeze Fundația Alsarah, în Liechtenstein, „prin care erau deținute fondurile ei și i-ar proteja și ascunde interesele”.

Până în iunie 2008, doamna Nazarbayeva „a fost de acord verbal” cu domnul Ishmuratov să-i încredințeze lui și domnului Korotkov-Koganovich un capital inițial de 150.000.000 de dolari, transferând numerarul către Marstock Ltd, o companie pe care administratorii de avere o înregistraseră în Insulele Virgine Britanice.

Se presupune că la recomandarea sa, Nazarbayeva i-a ordonat lui Ishmuratov să investească 108 de milioane de dolari în CBH Bank, o bancă privată exclusivă elvețiană, în schimbul unor acțiuni de 51% din totalul capitalului.

Cu toate acestea, când relația doamnei Nazarbayeva cu administratorii de avere s-a rupt, ea a depus o creanță de 165 de milioane de lire sterline împotriva lor, care a fost soluționată printr-un acord confidențial.

Ea susţine că ei ar fi profitat peste acordul lor și au investit banii în tranzacții pe care le respinsese

Ea a susținut că cei doi consilieri nu i-au urmat dorințele și se presupune că au profitat peste acordul lor de profit de 25%, precum și că i-au investit banii ei în tranzacții cu care ea nu era de acord, inclusiv o construcție de lux în „cartierul miliardarilor” din Bishop’s Avenue, în Hampstead. De asemenea, ea i-a acuzat pe cei doi că au deturnat 75 de milioane de franci elvețieni, peste jumătate din banii destinați să cumpere banca elvețiană.

Perechea a negat afirmațiile și a susținut că au acționat în orice moment în interesele ei financiare. Un purtător de cuvânt al lui Ișmuratov și Korotkov-Koganovici a declarat: „Acuzațiile nefondate împotriva lor au fost respinse, cererea a fost apărata și s-a ajuns la o înțelegere pe cale amiabilă”, scrie Daily Mail.