„La începutul fiecărui an, cei de la PNL spun că bugetul propus de MApN este nerealist și că nu se pot realiza veniturile, dar, de fiecare dată, la final, vedem că ceea ce s-a propus este realizat și chiar depășit.

Că să nu își iasă din mâna cumva, cei de la PNL spun acum că Guvernul nu va putea asigura alocarea de 2% din PIB pentru Apărare, întrucât veniturile proprii ale MApN pentru 2019 ar fi exagerate.

PNL-ul, așa cum ne-a obișnuit deja, trăiește în altă realitate, motiv pentru care nu reușește să vadă că întrăm deja în al treilea an consecutiv în care Guvernul își respectă angajamentul față de NATO și asigură 2% pentru Apărare.

Și mai uită că banii alocați pe acest criteriu în anii ani precedenți au fost folosiți, printre altele, și pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare, care avea nevoie urgență de sprijin.

Explicația creșterii nivelului veniturilor proprii ale ministerului de la 100 de milioane de euro în 2018, la aproximativ 500 de milioane de euro în 2019 nu ține de vreun “wishful thinking” și nici nu-și propune, așa cum opina, halucinant și profund ofensator, o doamna senator liberal, vicepreședinte fără voie al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, “transformarea Armatei României într-un SRL” orientat spre profit și îndepărtată de la misiunile sale constituționale.

Încerc să pun afirmațiile acestea total deplasate doar pe seama faptului că distinsă mea colegă de la PNL încă nu a reușit să înțeleagă cu ce se ocupă Comisia în care a nimerit pur întâmplător, motiv pentru care nu mizez pe înțelegerea documentelor specifice bugetelor instituțiilor de forță. Ignoranța nu e un mare păcat și nici o mare rușine. Dacă e recunoscută, desigur.

Iată de ce, o să încerc să îi explic combativei doamne senator cum e cu bugetul Ministerului Apărării Naționale, pe care domnia să îl confundă cu SRL-urile la care a lucrat.

Așadar, totalul veniturilor proprii prevăzute în bugetul MApN pentru 2019 este, așa cum se poate vedea în proiectul de buget, de 2,551 miliarde lei, adică de aproximativ 500 de milioane de euro.

Ce nu a înțeles doamna senator este cum sunt distribuite aceste venituri.

Dintre cele 2,551 miliarde în discuție, doar 556,4 milioane de lei reprezintă veniturile pe care le va realiza direct ministerul, din: concesiuni și închirieri – circa 12 mil lei, taxe și alte venituri în învățământ – circa 0,22 mil lei, venituri din prestări servicii – circa 29,8 mil lei, venituri din cercetare – circa 19,5 mil lei, valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice – circa 261,3 mil lei (acestea sunt realizate prin valorificarea de echipamente și materiale, inclusiv munițîi atipice și excedentare, venituri realizate în anii anteriori și reportate în 2019 – circa 231,8 mil lei și, în sfârșit, alte venituri – circa 1,78 mil lei.

La aceste venituri se adaugă: subvențiile de la bugetul de stat – în valoare de circa 814 mil lei; subvențiile de la alte administrațîi – în valoare de circa 207 mil lei; venituri din contractele încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate – în valoare de circa 480 mil lei; venituri realizate de spitalele militare în anii anteriori și reportate în 2019 – în valoare de circa 352 mil lei; alte venituri specifice unităților spitalicești militare și de învățământ superior militar – în valoare de circa 142 mil lei.

Că atare, ponderea veniturilor realizate efectiv prin eforturile MApN este destul de mică (aproximativ 500 de milioane de lei, din cei 2.5 miliarde) și lesne realizabilă – a se vedea încă o dată sursele acestor venituri.

Cea mai mare parte a veniturilor care sunt cuprinse în capitolul bugetar “venituri proprii” este asigurată, așadar, de subvențiile de la bugetul de stat și de la alte instituțîi publice. Știu, este o “tehnicalitate”, dar, după cum știm, detaliile sunt cele care fac diferența.

Și, după ce procesați cele prezentate, întoarceți-va la dulcea ignoranța în care va aflați de când lumea. Sunteți în siguranță. Cei din "SRL" au jurat să va apere și pe dumneavoastră, așa lipsiți de discernământ și de respect cum sunteți", scrie Mihai Fifor pe Facebook.