Fierbe vinul! Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica cu gaze de fermentație
- Florian Saiu
- 30 septembrie 2016, 06:51
Fermentaţia vinului duce la peste 25 de cazuri de intoxicaţie cu gaze de fermentaţie în fiecare an din care cel puţin 5 come (3 letale)
Fierbe vinul, a venit sezonul tulburelului! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru te învață tot ce trebuie să știi pentru a nu te intoxica cu gaze de fermentație
1. Nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
2. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.
Reţineţi:
1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumanâre aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism, cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.
Anul trecut, în această perioadă, în doar câteva zile, s-au înregistrat, doar în Moldova, 10 persoane afectate de fierberea mustului. 3 au murit, iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni - o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soţul de 81 de ani a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces cauzat de tulburel a fost la Bacău - un pacient de 26 de ani din Zapodia -, iar alte două persoane intoxicate - de 45 şi 65 de ani -, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul.