Artă pentru toate clasele sociale. Fiecare desen al unui copil e o capodoperă care trebuie înrămată

Artă pentru toate clasele sociale. Fiecare desen al unui copil e o capodoperă care trebuie înrămată

Fundația Catharsis Art are ca scop promovarea artei prin educație și a integrării ei în toate categoriile sociale. Și o face crescând mici artiști, care descoperă bucuria culorii, la Galeria Romană

Promovarea valorilor naționale, promovarea valorilor morale, cultural-artistice și spirituale; încurajarea tinerilor de a participa la viața socială, având în vedere coeziunea socială și grupurile defavorizate și multe altele. Dincolo de toate acestea, la Catharsis Art se redescoperă bucuria de a trăi printre culori. Am stat de vorbă cu cele două doamne care pun tot sufletul în această fundație: Mariana Cîmpeanu și Carmen Croitoru. Totul a pornit de la un vis…

Cum am început să visăm

Ne puteți urmări și pe Google News

Mariana își aduce aminte de vremurile studenției sau imediat după finalizarea studiilor de artă, când în atelierul său veneau prieteni care „nu aveau un contact cu arta, nu știau să îmi aprecieze lucrările. Ei nu vedeau munca din spate, nu știau ce înseamnă să stai în fața unei pânze albe, apoi, dintr-odată, să vezi că ea are viață, are culoare și transmite ceva”. Mai mult, începuseră să-și dea cu părerea: „Eu nu aș fi făcut așa, eu nu aș fi vrut așa etc. Păi pune mâna pe pensulă! Au văzut că e greu, dar au început să înțeleagă”, își amintește Maria. Și-a dat seama că numai împărtășind bucuria creației cât mai multor oameni, arta va putea fi înțeleasă și le va putea înfrumuseța viețile.

Apoi a ajuns la Colegiul German Goethe, unde a cunoscut- o pe Carmen Croitoru, la rândul său absolventă a Școlii de Artă. Un om care gândește la fel. „Liceul e schimbat total datorită muncii ei”. În timpul săptămânilor de la Școala altfel, Carmen și Mariana au organizat ateliere de pictură, de artă. Se înscriau atât de mulți copii, încât nu mai făceau față. Până la urmă și-au dat seama că trebuie ceva mai mult. Pentru copiii care căutau și găseau bucurie în culoare

Universul copilăriei e colorat, inepuizabil

„Acum doi ani, după mai multe experiențe pe care leam avut cu asociații culturale și încercând să fac ceva și în afara școlii, am conturat această fundație Catharsis Art, care are ca scop promovarea artei prin educație. A fost visul meu și, împărtăşindu- l, Carmen a spus da, și de atunci visăm împreună”, spune Mariana Cîmpeanu.

FOTO: Profesoarele Mariana Cîmpeanu și Carmen Croitoru, lângă două fetițe talentate 

La cursurile pe care cele două doamne le organizează în fiecare miercuri, la Galeria Romană, din București, în Piața Romană, vin mulți copii, dar de ceva vreme s-a dus vestea și au început și adulții să vină. Să se relaxeze, să se bucure împreună de artă.

Am făcut greșeala să întreb dacă la cursuri sunt primiți doar copiii talentați. Iar Carmen Croitoru ne ține o lecție: „Cum spunea Michelangelo, în fiecare lucrare există 99 la muncă și 1 la sută talent. În decursul anilor, mie nu mi s-a întâmplat să văd copil netalentat. Pentru că, de fapt, noi, prin culoare, intrăm în universul lor, universul copilăriei, care e atât de frumos, de colorat, inepuizabil! Eu cred că fiecare copil, măcar o dată, trebuie lăsat să își expună sentimentele pe pânză”, susține Carmen. „De atâția ani vă spun că nu mi s-a întâmplat să nu văd ceva senzațional la un copil: unul desenează extraordinar, altul pune niște culori, unele lângă altele, de nu știi ce să-i spui, doar să-l iei în brațe și să-l pupi. Noi, ca profesori, nu facem altceva decât să... Știți , cuvântul bucurie e folosit foarte des, dar trăirea aceea a bucuriei pe care o simți în ochii copilului, care te privește și care vine și îți flutură o foaie cu un desen și tu vezi, de fapt, că acela e o micuță capodoperă. El a prins aripi cu acea capodoperă! Eu consider că fiecare capodoperă trebuie luată și înrămată. Fiecare copil să aibă desene înrămate în cameră. Să se lege de faptul că există și artă în viața lui, așa cum știe el să o facă. Nimeni nu știe să cânte la pian. Toți pianiștii învață de mici, cu o disciplină teribilă să cânte la pian, nu-i poți cere unui copil să fie talentat dacă el nu a fost educat. Iei sămânța și o modelezi frumos”.

FOTO: Adulții au început și ei să participe alături de copii, la cursuri

Tabărără de vară la Bran

Fundația Catharsis Art organizează și tabere de vară, în zona Bran. Sunt din ce în ce mai mulți participanți, care vin alături de „vechii clienți”. Este o vacanță minunată, în care cursanții redescoperă natura, frumusețile ei, pe care, apoi, le transmit celorlalți prin micile lor capodopere. „Acolo avem un peisaj colosal, o panoramă extraordinară! Este o atmosferă frumoasă. Se împrietenesc aici, la Galeria Romană, și continuă la munte”, ne completează Carmen Croitoru.

Cum se realizează creșterea?

„Ceea ce încercăm noi să facem în această fundație este o continuare a ceea ce am făcut în Școala altfel, la școala germană. Am cunoscut o doamnă profesoară venită din sistemul german, care nu făcea altceva decât să preia învățăturile date de mari maeștri ai picturii universale. De exemplu, îl luăm pe Hundertwasser, de la 1900. Copiii vizionează opera acestuia, preluăm lecția dată de el. E o lecție extraordinară de culoare, de compoziție, de linii curbe. Nu poate să existe ideea de kitch, într-o astfel de lecție, copilul nu pică deloc spre latura asta. Pentru că se confruntă direct cu o lecție pe care a ținut-o acel artist timp de 50 de ani. Asta e rețeta: artă după artă. Nu te duci într-un atelier, pui câteva obiecte și începi să faci natură statică. Aș face asta după ce copiii au învățat câteva lecții după marii artiști. Noi aici dorim doar să se relaxeze. În lumea aceasta, în care din ce în ce mai mulți oameni încep să sufere de depresie, eu cred că trebuie fiecare să avem un lucru care să ne amintească faptul că suntem oameni, pe un tărâm destul de alunecos”, ne mărturisea Carmen Croitoru.

Între joacă și expoziții

Am văzut copiii la lucru. Sunte veseli, chiar se bucură de faptul că descoperă această minune: arta. „Copiii care vin la cursuri se bucură de culoare. Câți dintre noi ne mai bucurăm de culoare? În afară de televizor. Eu cred că ea, culoarea, este deja impusă de televizor, în ultima vreme. Oamenii se sperie că a nins, că a plouat, că e prea verde, prea albastru, uită să ia bucuria din orice ne înconjoară”, spune Carmen.

Dincolo de bucuria culorii, participanții la cursurile de pictură organizate de Fundația Catharsis Art mai au o împlinire: lucrările lor sunt prezentate în expoziții, în spațiile puse la dispoziție de Galeria Romană. O mare realizare pentru ei!

„Vă dați seama că îi luăm dintr-un mediu cotidian, în care vedetele sunt în fiecare zi pe micul ecran. Ei devin vedete în familie! Copilul are n vernisaj! Deși ei de abia au învățat ce este acela. Și, culmea, chiar are unul, și nu oriunde, ci la Galeria Romană, în buricul târgului!”, conchide Carmen Croitoru.

La Galeria Romană se organzează cursuri în fiecare miercuri. Ceea ce este important de reținut. „Nu am lăsat motoarele la relanti, nu concepem merge și așa”, ne spune Mariana Cîmpeanu. Și asta se vede în lucrările copiilor și în expozițiile lor.

Ultima expoziție a fost vernisată în februarie „Acorduri de primăvară”, cu lucrări realizate pe pânză, lemn și mătase.

Și încheiem cu gândul că astfel de cursuri pot schimba gustul pentru artă, astfel încât, în timp, mai mulți dintre români vor ști să aprecieze acest domeniu și munca imensă din spatele unui obiect de artă.