Festivalul George Enescu. Ultima săptămână, marii câștigători

Festivalul George Enescu. Ultima săptămână, marii câștigători

Festivalul George Enescu, cel mai mare eveniment muzical din România, continuă și săptămâna aceasta să-și încânte spectatorii. Participanții, 400 de tineri muzicieni din 46 de țări de pe cinci continente, se întrec, într-o competiție strânsă, să-și arate talentul și să impresioneze juriul riguros. Săptămâna aceasta se vor decide numele marilor câștigători la Secțiunea Pian și la Secțiunea Vioară.

Ultima săptămână din prestigiosul eveniment începe astăzi, cu Finala Secțiunii Vioară a Concursului Enescu 2018. În semifinale, opt tineri violoniști din Coreea de Sud, Marea Britanie, Italia, Ucraina, Turcia, Japonia și Republica Moldova au fost muzicienii care și-au urmat visul și au fost prezenți pe scena Concursului Enescu 2018. Juriul de specialitate a decis finaliștii pentru trofeul Enescus: italienii Giuseppe Gibboni și Vikram Sedona și ucraineanul Orest Smovzh.

Aceștia vor aduce publicului, Concertul Numărul Unu în Re major de Paganini, Concertul în Re major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re major de Ceaikovski. Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi prezentă în Finala Secțiunii de Vioară, iar la pupitru se va afla dirijorul și violonistul german Christoph Poppen.

În lagăr, salvată de violoncel Violoncelistul

Raphael Wallfisch, membru al juriului, este printre cei mai respectați instrumentiști din lume și unul dintre violonceliștii cu cele mai multe înregistrări. De-a lungul carierei sale, a fost interesat de prezentarea unor compozitori britanici și evrei de secol XX, care au fost dați uitării, în contextul istoric al acelor vremuri. Muzicianul consideră că nu ar fi existat astăzi, dacă viața mamei sale nu ar fi fost salvată de violoncel, instrumentul muzical a ajutat-o să treacă mai ușor peste chinurile din lagăr. „Nu o dată, ci chiar de trei ori: de două ori în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Bergen-Belsen, iar apoi, după eliberare, ea și-a putut câștiga existența datorită capacităților ei interpretative. Violoncelul a salvat-o în ambele lagăre. La 20 de ani, a fost eliberată și a continuat să cânte”, a spus Wallfisch.

Biletele, sold-out, cu câteva zile în urmă

Pentru Finala Secțiunii de Vioară doritorii care au vrut să achiziționeze un bilet de acces la Ateneul Român pe ultima sută de metri au aflat că nu mai sunt locuri disponibile. Organizatorii pun la dispoziție transmisia live a concursului, pentru cei care nu au găsit loc în sala de concert sau pentru cei care nu au reușit să ajungă la București. Fanii care doresc să se apropie și mai mult de concurs au la dispoziție aplicația pentru mobil „Jurat Enescu”.

Sala Ateneului Român, cumul de sentimente

Probele din cadrul concursului Enescu 2018 vor continua cu Secțiunea Pian, unde cei mai talentați tineri vor încânta simțurile celor prezenți în sală, în acorduri de pian. La această secțiune s-au înscris 126 de concurenți, ceea ce va mări competiția în semifinale. Mulți concurenți au ridicat săli în picioare, transmițând emoție și bucurie la alte competiții internaționale la care au fost premiați. Scena de la Ateneul Român va fi încărcată de trăiri intense, secțiunea Pian aduce cele mai mari emoții competitorilor. Finala Secțiunii Pian va încheia Concursul Enescu 2018. Alături de concurenți, pe scenă va fi prezentă Filarmonica „George Enescu”, iar Vassily Sinaisky va dirija orchestra.

Când nu e concurs, se susțin recitaluri

Joi și sâmbătă, în serile în care nu se desfășoară concursuri, pe scena de la Ateneul Român se va auzi recitalul la pian al lui Peter Jablonski, membru al juriului din acest an. Sâmbătă, cu o seară înainte de a afla numele marelui câștigător pentru Secțiunea Pian, Takuma Ishii, laureat al ediției din 2016 se va afla pe scenă pentru a susține un recital cu piese din Mozart, Enescu, Chopin și Liszt.