Festivalul cărnii de câine. Animalele sunt opărite, sfâşiate, otrăvite, eviscerate de vii

Festivalul cărnii de câine. Animalele sunt opărite, sfâşiate, otrăvite, eviscerate de vii

Festivalul din Yulin, în regiunea Guangxi (sudul Chinei), consacrat consumului de carne de câine, se desfăşoară în perioada 21-30 iunie.

10.000 de câini şi 4.000 de pisici au fost ucise în 2018 cu prilejul festivalului. Carnea, ca să fie cât mai fragedă, metodele de execuţie sunt deseori extrem de crude. Animalele sunt opărite, sfâşiate, otrăvite, eviscerate de vii sau omorâte prin lovirea cu un băţ.

O petiţie cu 160.000 de semnături, care va fi înmânată miercuri ambasadei Chinei din Paris, denunţă festivalul din Yulin, în regiunea Guangxi (sudul Chinei), consacrat consumului de carne de câine, desfăşurat în perioada 21-30 iunie, informează Agerpres, care citează AFP.

Petiţia, semnată şi de cântăreaţa britanică Petula Clark, a fost iniţiată de asociaţia Stéphane Lamart ''Pentru apărarea drepturilor animalelor'', care ''se luptă de ani buni să solicite preşedintelui chinez Xi Jinping să nu mai autorizeze aceste practici barbare''.

"Astfel încât carnea să fie cât mai fragedă, metodele de execuţie sunt deseori extrem de crude. Animalele sunt opărite, sfâşiate, otrăvite, eviscerate de vii sau omorâte prin lovirea cu un băţ", a precizat indignat Stéphane Lamart.

Printre semnatarii petiţiei figurează şi cântăreţii francezi Michel Sardou şi Nicoletta.

"Chinezii consumă carne de câine şi de pisică de mii de ani, ştiu asta, dar chiar să organizeze un festival..." a declarat indignat şi ''şocat'' Michel Sardou pentru AFP. Acesta a îmbrăţişat cauza apărării drepturilor animalelor ''datorită lui Brigitte Bardot''.

"Este o iniţiativă bună să ne plângem la un ambasador care va transmite petiţia, dar ar trebui să se întâmple la scară mondială astfel încât relele tratamente împotriva animalelor să înceteze", estimează cântăreţul, care, în altă ordine de idei, s-a bucurat de scorul bun obţinut de Partidul animalist la alegerile europene din Franţa (2,2 % din voturi, de două ori mai multe decât la legislativele din 2017).

O adunare a activiştilor, unii dintre aceştia însoţiţi de animalele lor de companie, va avea loc miercuri, de la ora locală 11:00, până la 13:00 (09:00 -11:00 GMT), la Paris, cu ocazia înmânării petiţiei ambasadei Chinei. Mascote gigantice sub formă de câini şi pisici, cu o înălţime de doi metri, vor vorbi trecătorilor despre soarta acestor animale de companie.

Potrivit lui Stéphane Lamart, "10.000 de câini şi 4.000 de pisici au fost ucise în 2018" cu prilejul festivalului. Organizaţia americană pentru apărarea drepturilor animalelor Humane Society evaluează la ''mai multe mii'' numărul câinilor sacrificaţi în timpul festivalului.

Deşi în China consumul de carne de câine este o practică răspândită doar într-un grup restrâns, potrivit asociaţiei pentru protecţia animalelor Humane Society International (HSI), circa o treime dintre cei 30 de milioane de câini consumaţi anual în lume sunt în China.

Într-o ţară în care a fi proprietarul unui câine era considerată o practică ''burgheză'' interzisă în epoca maoistă (1949-76), din ce în ce mai mulţi orăşeni deţin un animal de companie şi privesc în mod critic festivalul din Yulin, discreditat în mod frecvent.

În alte regiuni din Asia, consumul de carne de câine este o practică în scădere. Este din ce în ce mai mult contestată în Coreea de Sud şi interzisă în Taiwan.

 

Ne puteți urmări și pe Google News