Fermierii români, mesaj pentru premierul Florin Cîțu. Este nevoie urgentă de bani pentru a nu intra în criză
- Nicolae Comănescu
- 9 februarie 2021, 15:19
Fermierii români solicită ajutor de la premierul Florin Cîțu, pentru a se putea descurca în acest an la fel de complicat ca și cel precedent.
Fermierii români, apel disperat către premierul Florin Cîțu. Asociația Forța Fermierilor, cea mai nouă organizație din mediul asociativ agricol, solicită suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu un miliard de lei. Bani pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020.
„În această perioadă, în care proiectului Legii Bugetului de Stat va intra în dezbatere publică, decidenții politici trebuie să înțeleagă că sectorul agroalimentar este una dintre puținele ramuri economice care vor putea asigura o creștere a PIB în 2021.” Au transmis fermierii români într-un comunicat.
Fermierii români, mesaj pentru prim-ministrul Florin Cîțu
Fermierii României fac un apel către Premierul Florin Cîțu pentru acordarea acestor despăgubiri de secetă. Din bani publici, pentru că, la această oră, nu există un sistem de asigurări funcțional care să acopere aceste riscuri. Prin urmare, Asociația Forța Fermierilor consideră că acest sprijin de la buget este, de fapt, o investiție. Și nu o „pomană”, nu vorbim de un ajutor social.
„Dacă Guvernul va investi un miliard de euro în fermele din România care au fost afectate de secetă, banii respectivi se vor duce imediat în economia reală. Fermierii vor putea să își susțină cheltuielile pentru asigurarea producției agricole în 2021. Mai ales că se anunță un an bun din punct de vedere agrometeorologic.
„Exporturile generate din plusul de producție vor putea susține balanța comercială a României”
Din analiza internă a noastră la nivel de asociație, investiția guvernamentală de un miliard de lei va genera, în doar câteva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei în producție agricolă suplimentară, adică în jur de un miliard de euro.
Dacă luăm în calcul și efectul pe orizontală, cu siguranță valoarea despăgubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe și impozite, până la finalul acestui an. În plus, exporturile generate din plusul de producție vor putea susține balanța comercială a României și cursul de schimb leu-euro”. A spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.