Fermierii olandezi, nemulţumiţi de restricţiile impuse lucrătorilor români

Fermierii olandezi, nemulţumiţi de restricţiile impuse lucrătorilor români

Fermierii din sudul Olandei au ameninţat că îl vor da în judecată pe ministrul afacerilor sociale Henk Kamp în cazul în care guvernul nu-şi va schimba poziţia şi nu va acorda permise de muncă pentru români, până luni la ora locală 17.00, relatează agenţia de presă ANP, preluată de DutchNews.nl.

Ministrul afacerilor sociale Henk Kamp, din guvernul liberal al premierului Mark Rutte, a anunţat la 13 aprilie înaintarea unei propuneri, susţinută de guvernul olandez, prin care cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria ar urma să primească de la 1 iulie permise de muncă în Olanda doar în cazuri excepţionale. Kamp a propus ca angajatorii din sectorul agricol să recurgă într-o mai mare măsură la şomerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra şomerilor pentru ca aceştia să accepte să muncească.

Organizaţia fermierilor LTO se declară acum nemulţumită de afirmaţiile făcute de Kamp. 'Haga aruncă incapacitatea sa de a recruta olandezi şomeri pe angajatori', susţine preşedintele Albert Jan Maat. Organizaţia a mai precizat că ministerul procedează greşit prin schimbarea politicii în mijlocul sezonului şi că măsura le ameninţă contractele cu sectorul de retail.

Fermierii, în mare parte proprietari de livezi şi cultivatori de căpşuni, se bazează pe circa 2.000 de muncitori sezonieri români pentru a-şi strânge recolta. Cultivatorii de pomi fructiferi, căpşuni şi legume din Noord-Brabant angajează, în special, români sau bulgari.

De la extinderea UE din 2004, în medie, aproximativ 165.000 de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est au lucrat în agricultură şi horticultură, construcţii, industrie şi sectorul transporturilor în Olanda. 'Între timp, peste un milion de persoane cu vârsta sub 65 de ani nu au un loc de muncă', a declarat Kamp.

Muncitorii români şi bulgari se vor bucura de libertate deplină de mişcare începând din ianuarie 2014 - la şapte ani de la aderarea lor la UE.

În prezent, muncitorii din România şi Bulgaria se bucură de drepturi depline de circulaţie liberă conform legislaţiei UE în 15 ţări membre - Danemarca, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia şi Republica Cehă. Rămân în vigoare restricţii în 10 state membre - Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Marea Britanie şi Malta, unde românii şi bulgarii trebuie să aibă permis de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News