Deputat PNL: Ne aflăm în pragul unui dezastru financiar agricol
- Cristian Raducanu
- 6 august 2024, 19:19
România. Deputatul liberal Florian Emil Dumitru a declarat marți, 06 august, că sectorul agricol din România se îndreaptă spre dezastru. Statul român riscă să piardă banii de irigații pentru fermieri. Țară noastră se află la un pas să piardă o finanțare în valoare de 500 de milioane de euro acordată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Incompetența guvernanților îi lasă pe fermieri fără 500 de milioane de euro
O finanțare care ar putea dezvolta sistemele de irigații mult dorite de fermieri. Dar, adaugă demnitarul liberal, din cauza „delăsării ministrului Agriculturii și neglijenței și incompetenței PSD”.
„E inadmisibil ca, în secolul XXI, încă să existe fermieri care suferă din cauza lipsei unei infrastructuri moderne de irigații, în timp ce, Ministerul Agriculturii, se scaldă în nepăsare și ineficiență! Este timpul să spunem lucrurilor pe nume și să tragem un semnal de alarmă!”, a declarat deputatul liberal.
Există riscul dezangajării României din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020
Demnitarul a lăsat să se înțeleagă că social-democrații nu au depus proiectele pentru finanțarea proiectelor de irigații, motiv pentru care Comisia Europeană a avertizat că există riscul dezangajării României din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, ceea ce se traduce printr-o pierdere de 500 de milioane de euro pentru fermieri.
Pentru a evita repetarea scenariului din 2017-2013, când România a pierdut finanțări importante pentru fermieri, ministerul Agriculturii, prin intermediul ANIF și restul structurilor competente, au obligați să ducă la bun sfârșit proiectele de irigații astfel încât dezangajarea din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 să fie evitată.
Birocrația și lipsa de interes, o piedică în plus pentru fermieri
În tot acest timp, birocrația excesivă și lipsa de interes a guvernanților reprezintă o piedică în plus pentru fermieri. Seceta pedeologică și canicula prelungită au afectat din plin agricultura românească. Soluția propusă de Direcția Generală AGRI din Comisia Europeană constă într-o colaborare mai strânsă între statul român și beneficiarii fondurilor, respectiv fermieri.