Ferentarii au sărbătorit Ziua Copilului

Ferentarii au sărbătorit Ziua Copilului

Aleea Livezilor din cartierul bucureştean a fost locul unde 400 de copii din zonă s-au bucurat de jocuri, baschet, fotbal şi muzică.

În spatele Şcolii 136 din Bucureşti, pe o alee paralelă cu Prelungirea Ferentari, "Clubul de educaţie alternativă", o iniţiativă a Policy Center, a pregătit terenul pentru o petrecere pe cinste a unor copii care au rar şansa să se distreze aşa cum au făcut-o duminică. Micuţii, cei mai mulţi înscrişi la Şcoala 136 din apropiere, au venit în număr mare, fie că făceau parte din clubul organizat în cadrul şcolii, fie că nu.

Între 10.00 şi 12.00, poliţia a interzis accesul maşinilor pe stradă. Plecând de la intersecţia cu strada Vâltoarei, din dreptul şcolii, şi până la capătul aleii, "atelierele" atrăgeau din ce în ce mai multe mame cu copii de mână. Din când în când, organizatorii anunţau prin staţie posibilitatea înscrierii în club a copiilor. Părinţii îşi pot înscrie copiii direct la clubul din cadrul şcolii, după semnarea unui contract.

Educaţie alternativă pentru copiii de la Şcoala 136

Ne puteți urmări și pe Google News

Policy Center a înfiinţat acest centru în şcoala din Ferentari încă din luna octombrie a anului trecut. De atunci 120 de doritori s-au înscris la cursurile alternative propuse de iniţiatorii programului: sport, street dance, jocuri sau cursuri de film şi fotografie.

Pe lângă aceste activităţi pe care copiii nu le pot face decât dacă învaţă bine şi îşi termină lecţile pentru a doua zi, în cadrul centrului se oferă meditaţii celor care se descurcă mai greu la şcoală şi consiliere financiară şi socială, un program prin care elevii învaţă ce înseamnă responsabilitatea din punct de vedere economic.

Patru oameni lucrează permanent la centru şi, în curând, iniţiativa acestor cluburi se va extinde şi în şcolile 147 şi 2 din zonă. Reprezentanţii Policy Center speră să creeze un nou club începând cu această toamnă în Şcoala 147.

Slam dunk cu ajutorul jucătorilor de la lotul naţional

Zonele de joacă începeau cu cea a "artiştilor", unde copiii se întreceau în cele mai frumoase desene pe asfalt. În apropiere, voluntarele de la centrul "Jos Pălăria" pictau fluturaşi, mustăţi şi floricele pe feţele prichindeilor.

Pe la ora 11.00, puştii s-au strâns în jurul celor care învaţă street dance la club alături de echipa Trouble Crew şi care au oferit un adevărat spectacol pe beat-urile care răsunau în boxele instalate pe stradă. De la geamuri şi de pe scările din faţa blocurilor, părinţii şi vecinii au privit timp de două ore evenimentele şi s-au chinuit spre final să îşi convingă odraslele să intre în casă. Spre mijlocul Aleii Livezilor, reprezentanţii clubului au montat un panou de baschet în faţa căruia copiii au făcut coadă pentru o şansă să arunce la coş.

În permanenţă, 20-25 de copii, încurajaţi de Florentina Ardelean şi Anca Şipoş, din lotul naţional de baschet, şi de Alin Şipoş, de la echipa Dinamo, îşi aşteptau rândul. Cei mici erau ajutaţi de jucătorii care îi ridicau în braţe până la nivelul coşului de baschet şi le dădeau ocazia să înscrie un slam dunk.

Era trecut de jumătatea timpului acordat de primărie pentru eveniment când s-a anunţat întâlnirea celor care vor să înveţe câteva mişcări de volei. Unul dintre voluntari, Paul Marinescu, i-a aşteptat pe elevi în spatele panoului de baschet unde, aşezaţi în cerc, copiii au început să paseze uşor mingea de la unul la altul. "Nu trebuie să o prinzi, e ca o gogoaşă fierbinte", îi sfătuia antrenorul.

Capătul aleii a fost rezervat fotbalului. Cel două echipe s-au distins prin culoarea tricourilor: albe şi albastre, tricouri oferite de organizatori mai multor copii care au participat la petrecere.

Două zile de curăţenie pentru eveniment

Cei mai mulţi copii înscrişi în club sunt din clasele I - VI. Raluca Negulescu, cea care s-a ocupat de evenimentul de duminică, mărturiseşte că le este ceva mai greu să îi convingă pe cei din clasele mai mari să se implice în proiectul lor.

Tot ea mai povesteşte că primăria a început să cureţe gunoaiele de pe stradă şi să spele aleea încă de vineri, cu două zile înainte de eveniment, şi că, de obicei, condiţiile sunt cu mult mai rele. Cele două porţi de fotbal aduse de organizatori au dispărut în jurul orei 11.45 când muzica s-a oprit şi voluntarii, ajutaţi de copii, au început să strângă încet, dar sigur, fiecare teren improvizat. 136 este numărul şcolii din Ferentari care găzduieşte primul "Club de educaţie alternativă" pentru copiii din zonă. Programul se va extinde în alte două şcoli

ÎNTÂLNIRE CU VEDETE

Valentina Pelinel a dat sfaturi copiilor

Cu ocazia singurei zile din an dedicate copiilor, vedete autohtone au acordat sfaturi copiilor de la Centrul de Plasament din Mogoşoaia. Prima surpriză organizată pentru ei a fost proiectarea filmului 3D IMAX "Staţia spaţială" la Cinema City. Cei mici au fost mai încântaţi de întâlnirea cu vedetele preferate.

Valentina Pelinel, Claudia Pătrăşcanu, Dana Săvuică, Andreea Perju şi Nuami Dinescu au dat autografe micuţilor şi au vorbit cu ei despre carieră.

Valentina Pelinel a fost asaltată de fane care voiau să ştie mai mult despre cum îi pot călca pe urme în cariera de model. Valentina a mărturisit şi că era "o tocilară" atunci când era mică. "Stând de vorbă cu fetele, mi-am adus aminte de copilăria mea, de visurile mele şi, privind toţi aceşti copii, trăiesc momente care mă readuc cu picioarele pe pământ", a mai spus Valentina.

FAN. Valentina Pelinel a fost asaltată de fete care voiau autografe Claudia a fost încântată de întâlnirea cu copii şi a afirmat că se va implica activ în viaţa uneia dintre fetiţe. Cei 17 copii de la centru s-au bucurat şi de o întâlnire cu Albă ca Zăpada, cea care i-a pictat pe micuţi pe faţă, şi cu Scooby Doo. Sărbătoriţii au plecat de la eveniment cu multe cadouri oferite cu ocazia zilei lor.