Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990 în Piața Sfatului din Brașov

Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990 în Piața Sfatului din Brașov

Asociația „15 Noiembrie Brașov - 1987” și Muzeul Județean Brașov vă invită luni, 13 iunie 2022, ora 13, la Brașov, în Piața Sfatului, unde va avea loc deschiderea Expoziției în aer liber de Fotografie Documentară „Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 Iunie 1990”, realizată de fotografii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului - Academia Română,  Asociația Artiștilor Fotografi din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Expoziția are loc chiar în fața Muzeului Județean din Piața Sfatului din Brașov, în organizarea exemplară a dlui director Nicolae Pepene, și reunește 40 de imagini ale Fenomenului Piața Universității 1989-1990 urmat de Mineriada din 13-15 iunie 1990. Fotojurnaliști, participanți și organizatori ai manifestației, cei trei fotografi s-au regăsit în anul 1990 în redacția „României libere” și s-au reîntâlnit peste 30 de ani pentru a scoate la lumină fotograme ale tumultoasei istorii recente a țării, unele absolut inedite.
Artistul Florin Roștariu de la ColoRoștariu a reușit să îmbunătățească unele negative aproape distruse din colecțiile lui Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea. Astăzi, Nic Hanu este un fotograf consacrat, autor de cărți de fotografie, membru și fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Pascal Ilie Virgil este regizor, scenarist și producător independent, iar Victor Roncea, pe atunci fotoreporter la ziarul „Glasul” al Ligii Studenților, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și publicist la ActiveNews.
În Piața Sfatului, la orele 13.00, vor vorbi din partea Asociației partenere a LIgii Studenților din anii '90 - „15 Noiembrie Brașov - 1987” - vicepreședintele acesteia, Dănuț Iacob, profesorul Florin Palas, din partea Centrului Rezistenței Anticomuniste, istorici, oameni de artă, jurnaliști și alți participanți la evenimentele din 1990. De asemenea, se vor asculta și cântece din Piața Universității. Expoziția a avut un caracter național itinerant, fiind expusă în 2020 și 2021 pe simezele Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureștilor - Palatul Suțu, la Festivalul de Film Istoric „Război și Pace” de la Cetatea Râșnov și la Muzeul Unirii din Iași - Complexul Muzeal Național Iași. La Brașov va sta în perioada iunie - iulie 2022.
Fenomenul Piața Universităţii 1989 – 1990 a reprezentat cu adevărat readucerea la București a axei lumii, extirpate din spațiul public al României după ocupația bolșevică a Rusiei sovietice. Numai la Brașov, în 1987, se mai văzuse în Agora țării o asemenea luptă deschisă și non-violentă, pentru libertate, la care se adaugă manifestarea de credință ce nicicând nu se mai văzuse și nici nu s-a mai văzut de atunci, ca fenomen ingenuu.

Unicitatea Fenomenului declanșat în aprilie 1990 de tinerii care fuseseră deja pe baricadele din 1989 în același loc sacru constă și în caracterul ei profund cultural și moral. Acolo, sub icoana Maicii Domnului adusă de la Putna și între portretele „Românului Absolut” din Balconul Universității, s-a recitat Doina lui Eminescu interzisă de ocupanții sovietici, de acolo s-a transmis salutul de solidaritate al dramaturgului “academician–golan” Eugen Ionescu, acolo au cuvântat poetul creștin Ioan Alexandru și Părintele Constantin Galeriu, de acolo a binecuvântat manifestația cel mai mare teolog al secolului trecut, Părintele Dumitru Stăniloae, acolo s-a cântat „Imnul Golanilor” și „Doamne, vino, Doamne” cu Cristian Pațurcă și Valeriu Sterian, în emoția de masă a elitei active a României și acolo a răsunat vibrant, pentru prima oară în libertate după 45 de ani, din pieptul a 100.000 de români, troparul Învierii Domnului: „Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând!”, rostit chiar de Părintele Constantin Galeriu.

Finalul dramatic al manifestației, surprins și expus în fotografiile din Piața Sfatului, nu mai are nimic de a face cu energia demonstrației pașnice de 52 de zile. Dar este parte din Istoria națională ce trebuie cunoscută și de generațiile de astăzi și de cele viitoare. „S-ar putea spune că acea generație frumoasă și triumful ei de o clipă au fost doar un vis frumos care s-a risipit în tăria zilei cu proza ei nemiloasă. Dar cine nu știe că cea mai conturată realitate este mai întâi un vis frumos? Aici, la umbra Carpaților, oamenii n-au încetat niciodată să creadă în puterea visării.”, scrie despre Expoziția de la Brașov academicianul Ilie Bădescu, membru al Consiliului Științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și director al Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Vă așteptăm luni, 13 iunie 2022, la ora 13.00, în Piața Sfatului din Brașov!