Fenomen meteo spectaculos la Baia Mare. Ce sunt norii mammatus și cum se formează

Fenomen meteo spectaculos la Baia Mare. Ce sunt norii mammatus și cum se formează Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fenomen meteo neobișnuit a fost observat deasupra orașului Baia Mare. Mai mulți locuitori au surprins în imagini nori cu o formă stranie. Meteorologii au explicat cum se formează fenomenul norilor mammatus.

Locuitorii din Baia Mare au avut surpriza să fie martorii unui fenomen meteorologic extrem de rar. Aceștia au observat pe cer norii mammatus, cunoscuți și ca mammatocumulus (cu sensul de „nor mamar” sau „nor-sân”)

Norii mammatus, un fenomen extrem de rar

Potrivit specialiștilor, este vorba de nori răsturnați, care însă, contrar credinței populare, nu anunță o tornadă și nici fenomene meteo extreme. Specificitatea acestui tip de nori este modul în care se formează, explică meteorologii.

Nori mammatus

Norii mammatus sunt nori răsturnați, explică specialiști. Sursa foto: Facebook

„Pentru ca un mammatus să se formeze, aerul care coboară într-un nor trebuie să fie mai rece decât aerul care îl înconjoară. În plus, trebuie să aibă un conținut mare de apă sau gheață. Norii mammatus nu sunt un indicator clar al faptului că o tornadă este pe cale să se formeze, deși cultura populară îi asociază cu acest fenomen.

Ne puteți urmări și pe Google News
Nori mammatus, la Baia Mare

Norii mamatus, un fenomen extrem de rar. Sursa foto: Facebook

De asemenea, nu sunt un indicator al fenomenelor meteorologice severe, chiar dacă sunt însoțiți deseori de furtuni cu descărcări electrice. În esență, sunt nori răsturnați”, punctează accuweather.com.

Meteorit observat pe creasta masivului Vâlcan

Nu este singurul fenomen meteo semnalat în ultimele zile în România. Salvamontiştii din Hunedoara și Gorj au intrat în alertă după ce un eveniment astronomic straniu a fost surprins pe cer.

O lumină puternică, ce părea să aibă flacără și zgomot, a fost observată deasupra crestei masivului Vâlcan. Inițial, experții au crezut că este vorba de un aparat de zbor care s-a defectat. Ulterior însă au ajuns la concluzia că fenomenul a fost provocat de un meteorit.

”Un meteorit a pus în stare de alertă salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără şi zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mică distanţă peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiştii aflaţi în tura operativa în bazele Salvamont Hunedoara şi Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziţie fiind un avion cu probleme.

Situaţia se anunţa foarte incertă, întrucât nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment şi nici nu era declanşată o alerta de aeronavă cu probleme sau prăbuşită”, a transmis Salvamont România pe pagina de Facebook, potrivit Cancan.