După Ciolacu, Isărescu. Guvernatorul BNR, protagonistul unui deepfake. Video

După Ciolacu, Isărescu. Guvernatorul BNR, protagonistul unui deepfake. VideoMugur Isărescu Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, apare într-un clip video deepfake, în care promovează o platformă de investiții.

Fenomenul deepfake a luat amploare în ultima periodă. Mai grav este faptul că infractorii folosesc inteligența artificială pentru a pune la punct tot felul de fraude online, prin care promit venituri uriașe într-o perioadă scurtă de timp.

Fenomenul deepfake ia amploare

Imaginea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu a fost folosită în de infractori în cadrul unei escrocherii de tip deepfake. Oficialul român „promova” o platformă de investiții care chipruile genera potențialilor investitori sume consistene de bani într-un timp relativ scurt.

Nu puțini sunt utilizatorii care au picat în capcană, de fapt, clipul a strâns aproximativ 200.000 de vizionări. Fără a cunoaște că este vorba doar de o escrocherie marca deep-fake, zeci de internauți au picat în capcană și au comentat la adresa guvernatorului român.

Mugur Isărescu prezentat într-un viedoclip deepfake

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Imaginea lui Mugur Isărescu, folosită de escroci

Mai grav este faptul că rețeaua de socializare Facebook deținută de Meta permite sponsorizarea și implicit promovarea unor astfel de mesaje false bazate pe inteligența artificială. Nu doar Mugur Isărescu a fost ținta unui asemenea atac deep fake.

Recent, premierul României Marcel Ciolacu a fost și el ”protagonistul principal ”într-un clip de promovare a platformei minune care promite câștiguri instant. În mesajul construit cu inteligența artificială liderul PSD îi îndemna pe români să investească acțiuni la compania energetică Enel, cu un ”profit garantat de 9.000 de lei/lună sau chiar mai mult”, la o investiție de 1.200 de lei.

Mugur Isărescu prezentat într-un viedoclip deepfake

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu, folosit și el într-un videoclip deepfake

În clipul deepfake premierul apare în timp ce prezidează o ședință de guvern, iar cu ajutorul inteligenței artificiale infractorii i-au prelucrat vocea astfel încâu au putut să tranmsită următorul mesaj:

„Acționarii vor primi plăți lunare pe cardul lor în valoare de cel puțin 10.300 de lei românești. Doar cu o investiție minimă de 1.200 de lei românești. Poți cumpăra acțiuni doar în această lună, așa că nu ezita și începe să investești″.

Se pare că infractorii nu țin cont de culoarea politică. Recent, imaginea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a fost de asemenea folosită într-un videoclip deepfake. La fel ca în cazurile menționate anterior, oficialul liberal promitea câștiguri uriașe cu investiții foarte mici. Doar că, Burduja a depus o plângere penală.

Fenomenul deepfake nu este nou. În urmă cu aproape un an, imaginea președintelui Klaus Iohannis a fost folosită de infractori pentru a promova un fals site corporativ. De la momentul respectiv mai multe companii din sectorul energetic au făcut obiectul unor tentative similare. Printre care: Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica, potrivit Profit.ro.