Fenomen astronomic extrem de rar. Ce este „minim solar” și cum va afecta omenirea

Fenomen astronomic extrem de rar. Ce este „minim solar” și cum va afecta omenirea

În mod natural, Soarele trece prin modificări ale producției de energie, iar acestea se produc pe o perioadă regulată de 11 ani de vârf.

În această perioadă sunt previzibile multe pete solare, și activitate scăzută, mai puține pete solare. Această fază mai puțin activă este numită de specialiști „minimum solar”

Cantitatea de energie solară pe care Pământul o primește a urmat ciclul natural de 11 ani al Soarelui, cu mici ascensiuni și coborâri, fără o creștere netă începând cu anii ’50.

În aceeași perioadă, temperatura globală a crescut semnificativ. Prin urmare, este extrem de puțin probabil ca Soarele să fi provocat tendința de încălzire a temperaturii globale observată în ultima jumătate de secol. Dar de fiecare dată, Soarele devine mai liniștit, experimentând mult mai puține pete solare și dând mai puțină energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soarele trece cyclic prin faze și schimbări. De-a lungul timpului, acele schimbări din steaua noastră au devenit mai previzibile. În prezent, trece printr-o fază mai puțin activă, numită minim solar. Unii oameni de știință au sugerat că magnitudinea relativ mică a ultimului ciclu solar (SC 24) prezidează un nou Grand Solar Minimum în următoarele câteva decenii.

Dar cât de mare este un efect pe care îl poate avea un Grand Solar Minimum? Oamenii de știință de la NASA spun că n ceea ce privește forțarea climei, un factor care ar putea împinge clima într-o direcție anume,  oamenii de știință solari estimează că ar fi de aproximativ -0,1 W / m2, același impact al aproximativ trei ani de creștere actuală a concentrației de dioxid de carbon (CO2).

Ultima dată când s-a întâmplat aceasta, a coincis cu o perioadă numită „Little Ice Age” , mai exact o perioadă de activitate solară extrem de scăzută, de la aproximativ 1650 AD 1715 în emisfera nordică, când combinația de răcire din aerosoli vulcanici și activitatea solară scăzută a produs temperaturi de suprafață mai scăzute. Astfel, un nou Grand Solar Minimum nu va servi decât pentru a compensa câțiva ani de încălzire cauzată de activitățile umane.

„Încălzirea cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea umană a combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea posibilă de zeci de ani dintr-un Grand Solar Minim prelungit. Chiar dacă un Grand Solar Minimum ar dura un secol, temperaturile globale vor continua pentru a se încălzi. Deoarece mai mulți factori decât doar variații ale producției Soarelui modifică temperaturile globale pe Pământ, cel mai dominant dintre cei de astăzi fiind încălzirea provenită din emisiile de gaze cu efect de seră induse de om”, spun specialiștii, potrivit playtech.ro