Câţi ani din viaţă pierd femeile stând la coadă pentru a merge la toaletă? Răspuns: mulţi! O invenţie le vine în ajutor
- Antonia Hendrik
- 4 mai 2019, 11:22
La concursul Lepin 2019, Paris, o inventatoare a creat un urinoar pentru femei. Să poţi urina în locurile publice igienic şi în siguranţă ca un bărbat: este ideea pe care o apără Gina Perier, o arhitectă franceză.
Inventatoarea, de 25 de ani, care trăieşte în Danemarca, a venit la Paris pentru a participa la concursul Lepin 2019 cu urinoarul feminin mobil, Lapee. Invenţia sa se prezintă sub forma unei platforme ridicată cu trei locuri, direct conectabilă la un sistem de evacuare care conţine un mare rezervor de 1.100 de litri, ceea ce, calculat înseamnă echivalentul a trei femei care urinează continuu timp de 48 de ore.
Vizibilitate la 360 de grade
''Nu are uşi, dar forma sa de elice de barcă aduce suficientă intimitate'', explică inventatoarea. ''Urinoarul (înalt de 1,65 m) este astfel construit ca să evite sentimentul de vulnerabilitate pentru femeile aşezate în poziţia clasică. Femeia are o vizibilitate de 360 de grade şi nu poate fi observată''.
Gina Perier spune că a dorit să aducă egalitatea într-un domeniu în care ea lipseşte total
''Urinoarul este singurul obiect din lume care este propriu bărbaţilor şi până astăzi n-a existat varianta feminină. De ce? V-aţi întrebat mereu de ce femeile stau mereu la coadă la toaletă? Fiindcă acest lucru era o lume destinată doar bărbaţilor'' . Un alt răspuns ar fi că urinarea pentru femei este un fel de tabu, iar de aici apare insuportabilul misoginism cu expresiile lui imposibile.
O soluţie pentru câmpurile de refugiaţi sau concertele în aer liber
Şi nu numai asta. La marile concerte în aer liber, ar putea exista o infinit mai mare vânzare de băuturi dacă femeile n-ar mai fi obligate să se abţină de a le consuma, notează 20minutes. 90% dintre cei care stau la cozi în timpul concertelor, sunt fetele. La un WC normal pierzi 3 minute în medie, pe când la urinoarul inventat de Gina Perier, doar 30 de secunde.
Dacă invenţia sa este deja folosită într-un bar din Copenhaga, inventatoarea, în asociere cu un arhitect danez, Alexander Egebjerg, doresc să generalizeze folosirea urinoarului în ''locuri vulnerabile'' pentru femei, ca festivaluri, dar şi în câmpurile de refugiaţi şi în zonele sinistrate. Invenţia sa care e în curs de fabricare, este foarte durabilă. Construit din polietilenă, urinoarul pentru femei este 100% reciclabil şi uşor de transportat, neutilizând apă de la reţele.