Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii

Câştigul mediu brut realizat de femei, în luna octombrie a anului trecut, a fost cu 10,6% mai mic decât cel obţinut de bărbaţi, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Valoarea medie a acestuia, la nivelul întregii economii a fost de 1.484 lei. Datele se referă la salariaţii care au lucrat cel puţin 23 de zile.

Astfel, câştigul mediu brut realizat de bărbaţi a fost de 1.560 de lei, în timp ce pentru femei salariul s-a situat la 1.395 lei, se arată într-un comunicat al INS.

Diferenţele de câştig pe sexe, care apar pe diferite activităţi economice, sunt consecinţa influenţei mai multor factori, precum nivelul de calificare al salariaţilor, poziţia ierarhică la locul de muncă sau ocupaţia exercitată.

Bărbaţilor le revin câştiguri medii superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe regăsindu-se în industria prelucrătoare (30,8%), comerţ (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sănătate şi asistenţă socială (25,4%), hoteluri şi restaurante (21%).

Distribuţia câştigurilor brute pe grupe majore de ocupaţii evidenţiază că salariaţii din grupa conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale realizează câştigurile cele mai mari în toate activităţile (3.450 lei), cu valori între 1.938 lei în activităţile hoteluri şi restaurante şi 7.473 lei în activităţile de intermedieri financiare.

Cele mai mici câştiguri apar în cazul muncitorilor necalificaţi şi al lucrătorilor operativi din servicii, comerţ şi asimilaţi (737 lei, respectiv 784 lei).

La finele lunii octombrie a anului trecut, efectivul salariaţilor era de 4,74 milioane de persoane, bărbaţii reprezentând 53,8%. Numărul salariaţilor care au lucrat 23 de zile, cu program complet, în octombrie 2007 a fost de 4,09 milioane de persoane, echivalentul a 86,3% din efectivul total al angajaţilor.

Ponderea femeilor în această categorie a fost de 46,1%. Femeile erau majoritare în sfera serviciilor (66,5%), iar bărbaţii se regăseau în proporţie de 49,5% în sectorul serviciilor şi de 47,4% în industrie şi construcţii. 

(10:42)           

Ne puteți urmări și pe Google News