Femeia cu cea mai mică pensie din România. A terminat o facultate, dar trăiește la mila oamenilor

Sursă Facebook

O femeie din Teleorman este românca cu cea mai mică pensie de la noi din România. Chiar dacă a terminat o facultate, ea nu are bani nici de mâncare sau de medicamente.

O femeie din Teleorman, tanti Cecilia, este românca cu cea mai mică pensie de la noi din România. Aceasta a terminat o facultate, dar nu are bani nici de mâncare, lemne sau medicamente. Din când în când, o mai ajută vecinii, dar tot nu este suficient.

Pensionara locuiește în Zimnicea, județul Teleorman, într-o casă sărăcăcioasă. Din 20 de ani de activitate și o facultate terminată, femeia s-a trezit că în cartea de muncă avea trecuți numai nouă. Ea primește pe lună doar 135 de lei. Din acești bani, bătrâna ar trebui să-și asigure mâncarea, lemnele pentru foc și să-și achite și facturile.

Aceasta a renunțat și la curentul electric, dar au găsit-o niște oameni și s-au oferit să o ajute. Femeia cu cea mai mică pensie din România este înconjurată și de mucegai și igrasie. Acoperișul locuinței sale s-a distrus în timp, iar acum plouă înăuntru. Hainele trebuie să și le spele la mână, iar pensionara era grav bolnavă.

Tanti Cecilia suferă de o afecțiune dermatologică severă și nu are bani de tratament. Membrii asociației Speranță pentru România, care au prezentat povestea ei, încearcă să-i ofere strictul necesar, dar tot nu este suficient.

Asociația a pornit și o campanie de strângere de fonduri pe Facebook, pentru a-i amenaja locuința și a-i cumpăra lemne pentru iarnă. Membrii asociației îi cumpără și alimente câteodată, iar vecinii o ajută la treburile casnie, potrivit A3.

România, țara din UE unde copiii sunt săraci lipiți

România este în primul loc la expunerea copiilor la riscul de sărăcie sau excluziune socială, cu un procent de 41,5%. La distanță de aproape 10% este Spania cu 33,4% și Bulgaria cu 33%. La celălalt capăt al listei, slovenii se pare că au mai multă grijă de viitorul lor, așa că doar 11% dintre copii au fost supuși la cele două riscuri mai sus prezentate, Finlanda are si ea un procent de 13.2% și Cehia 13.3%.

Anul trecut, 24,4 % dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 21,1 % dintre adulți cu vârsta de 18 ani și peste, conform Eurostat. În 18 din cele 27 de state membre ale UE, copiii erau mai expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială decât adulții. Cele mai mari decalaje între cele două grupe de vârstă au fost înregistrate în Luxemburg 10,5%, România 8,7%, Spania și Austria ambele 6,8%.