Evenimentul Zilei > International > Femei NE-musulmane purtând VĂL ISLAMIC au protestat împotriva INTERZICERII vălului islamic
Femei NE-musulmane purtând VĂL ISLAMIC au protestat împotriva INTERZICERII vălului islamic

Femei NE-musulmane purtând VĂL ISLAMIC au protestat împotriva INTERZICERII vălului islamic

O manifestație cu sute de persoane a avut loc în Copenhaga pentru a protesta față de legea care portul veșmintelor care acoperă fața în public.

Sute de persoane au defilat pe străzile capitalei Danemarcei pe 1 august în semn de protest față de intrarea în vigoare a unei legi care interzice purtarea în spațiul public a burqa, vălul islamic care acoperă tot corpul, și a niqab-ului, vălul islamic care nu lasă să se vadă decât ochii.

Adoptată de către parlamentul danez în luna mai, cu 75 de voturi pentru și 30 împotrivă, această lege a fost promovată de coaliția de centru-dreapta aflată la putere. Contravenientele riscă o amendă de la1000 de coroane daneze (135 de euro) până la 10.000 de coroane (1350 de euro), iar recidiviștii riscă închisoarea.

Printre manifestanți se găseau copii, femei musulmane cu fețele descoperite, dar și daneze ne-musulmane, purtând văl islamic în semn de solidaritate.

Sabina, o manifestantă intervievată de Reuters, acest marș a avut drept scop „să trimită un semnal guvernului că (musulmanele cu văl) nu se vor supune unei legi care are ca țintă o minoritate religioasă”. În Danemarca trăiesc aproximativ 50.000 de musulmani. Printre ei, sunt circa 200 de femei care poartă burqa sau niqab.

Criticii legii susțin că aceasta reprezintă o violare a libertății și a dreptului de a alege al femeilor. Apărătorii legii susțin dimpotrivă că această măsură facilitează emanciparea femeilor și permite o mai bună integrare a musulmanilor în societate. Danemarca este a patra țară, după Franța, Belgia și Austria, care adoptă o astfel de interdicție.

Danemarca a făcut un viraj politic spre dreapta în ultimele luni, ca reacția la criza imigrației care face ravagii în Europa. Marcus Knuth, membru în Parlament al coaliției la putere a descris imigranții drept o „povară” pentru societatea daneză, cerând expulzarea lor imediată în țările de origine considerate sigure.

În martie, ministra daneză a Imigrației, Inger Stojberg, a sărbătorit a 50-a măsură luată „împotriva imigrației” cu un tort decorat cu fructe și cu drapelul național având deasupra cifra 50.

Cunoscută pentru incorectitudinea sa politică și umorul ei, Inger a devenit ministrul cel mai popular în rândul danezilor.

Printre cele 50 de măsuri pe care le-a luat, figurează obligarea solicitanților de azil să-și depună obiectele de valoare la sosire, pentru a participa și ei la cheltuielile cu sejurul în Danemarca.

De asemenea, guvernul urmărește să combată organizarea imigranților într-o „societate paralelă” și „ghetourile etnice. În iulie, au fost adoptate sancțiuni penale mai severe, ajutoare sociale mai mici și cursuri de integrare obligatorii.