PUTERE ÎN FUSTĂ. Mâine se împlinesc 30 de ani de când Margaret Thatcher, poreclită „Doamna de Fier”, devenea prima femeie prim-ministru din Europa şi a patra din lume.
Margaret „Maggie” Thatcher este unica femeie britanică cu funcţie de premier, reales consecutiv timp de trei mandate, şi cea de-a patra din lume. În perioada 1979-1990, Maggie a dus o politică externă antieuropeană, anticomunistă şi proamericană. Lupta anticomunistă a fost dusă alături de Ronald Reagan, bun prieten, aliat politic şi militar. Chiar şi reformistul Mihail Gorbaciov a fost în vizorul lui Margaret Thatcher. Memorabilul „We can do business together” a rămas încă întipărit în memoria analiştilor politici de pe întreg globul.
Cu toate acestea, măsurile politice şi economice nepopulare, din anii ’80-’90, precum şi un puci intern, la nivel de partid, o detronează de la putere pe „Doamna de Fier”. Un secol de Golda Meir
Azi se împlinesc 111 ani de când s-a născut Golda Meir (Mabovitz), prima şi singura femeie din istoria Israelului care a fost prim-ministru.
Prima victorie politică notabilă apare în anul 1956, când premierul David Ben- Gurion o numeşte ministru de externe, cu condiţia să-şi ebraicizeze numele. Golda va alege numele de Meir (în ebraică - „cea care face lumină”).
În februarie 1969, partidul Mapai, aflat la putere, o desemnează pe Golda pentru postul de premier, pe care-l va ocupa până în 1974. În timpul mandatului ei, Israelul a purtat războaie victorioase contra naţiunilor arabe vecine. Prezent german şi viitor român
Angela „Angie” Merkel s-a născut în 1954, în fosta RDG, în familia unui pastor evanghelic.
După o copilărie şi o adolescenţă liniştite, după căderea zidului Berlinului, Merkel intră în mişcarea politică „Trezirea Democratică”.
Devine apoi purtător de cuvânt al partidului şi, ulterior, al primului-ministru est-german Lothar de Maizière, cel care porneşte demersurile pentru reunificarea celor două state germane. Din 1990, Merkel aderă la Uniunea Creştin- Democrată (CDU).
În acelaşi an îşi face intrarea în Bundestag, odată cu alegerile anticipate. În 1991, Merkel devine ministru al femeilor şi tineretului în guvernul lui Helmut Kohl, iar în 1994, preia portofoliul de la Ministerul Mediului.
Apoi, după alegerile din 18 septembrie 2005, Angela Merkel ajunge prima femeie cancelar al Germaniei, în urma unei lupte strânse contra lui Gerhard Schröder.
Şi România are şanse să întregească panoplia femeilor premier. O candidată serioasă la această funcţie, potrivit zvonurilor, este Elena Udrea, actualul ministru al turismului.
Margaret Thatcher - un prim-ministru „de fier” al Marii Britanii
- 1925: Margaret Hilda Roberts se naşte în oraşul englez Grantham, din Lincolnshire, pe 13 octombrie, în familia unui băcan.
- 1944-1950: Urmează cursurile Colegiului Somerville, din Oxford, şi obţine o diplomă în chimie. A lucrat cercetător-chimist şi a ajutat dezvoltarea tehnologiei de producţie a îngheţatei cremoase.
- 1950-1951: Margaret Thatcher devine cea mai tânără membră a Partidului Conservator care candidează pentru Camera Comunelor. Intră în lupta politică în circumscripţia Dartford, un fief al Laburiştilor, însă pierde de două ori consecutiv. Se căsătoreşte cu bogătaşul Dennis Thatcher.
- 1953: Se califică pe postul de avocat pledant, specializat pe probleme de taxe. Dă viaţă gemenilor Carol şi Mark.
- 1959: Devine parlamentar conservator, cu mandat din partea circumscripţiei Finchley.
- 1970-1974: Ajunge secretar de stat pentru Educaţie şi Ştiinţă în guvernul lui Edward Heath, executiv care a promovat scoaterea laptelui gratuit din şcoli. Decizia a declanşat valuri de proteste.
- 1974-1975: După două înfrângeri în alegerile generale, Thatcher intră în competiţie politică cu Heath, pentru şefia partidului, şi câştigă. Heath nu o va ierta niciodată pe „acea femeie”.
- 1976: Atacul dur la adresa Uniunii Sovietice, printr-un discurs memorabil, o transformă pe Margaret Thatcher în „Doamna de Fier”. Porecla dată de Moscova o ilustrează pe Thatcher ca fiind un personaj de neclintit în deciziile luate.
- 4 mai 1979: Conservatorii se întorc la putere după o iarnă tulburată de nelinişti sociale. Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Marii Britanii.
- 1980: În timp ce Marea Britanie alunecă spre recesiune, politicile guvernamentale împuţinau locurile de muncă. Thatcher refuză „întoarcerea la 180 de grade” a politicilor guvernamentale: „Să vă întoarceţi voi dacă vreţi. Doamna nu se întoarce”.
- 1981: Thatcher dă startul programului de privatizare a întreprinderilor aflate în proprietatea statului. La sfârşitul decadei de reforme, privatizarea fusese adoptată în peste 50 de ţări, la nivel global.
- 1982: Numărul şomerilor ajunge la 3,6 milioane. Argentina invadează insulele Falkland, iar Thatcher trimite trupe pentru a prelua controlul asupra lor.
- 1983: În ciuda neliniştilor interne şi a violenţelor din Irlanda de Nord, „Factorul Falklands” o împinge practic de la spate pe Thatcher către a doua victorie în alegeri.
- 1984: Margaret Thatcher îi „îmbrobodeşte” pe colegii din Comunitatea Europeană să fie de acord cu reducerea cotei Marii Britanii la bugetul comun. Prăbuşirea grevei minerilor, care a durat un an, dă semnalul unei schimbări de viziune a politicilor britanice, diminuând semnificativ puterea federaţiilor sindicale militante. „Doamna de Fier” scapă dintr-o tentativă de asasinat, pusă la cale de IRA, în Hotelul Brighton. Cinci oameni îşi pierd viaţa în atentat.
- 1985: Premierul britanic, Margaret Thatcher, devine primul lider din Vest care îl susţine pe Mihail Gorbaciov, declarând: „Putem face afaceri împreună”.
- 1986: Premierul conservator susţine raidul de bombardamente asupra Libiei, de pe bazele britanice.
- 1987: Thatcher este realeasă prim-ministru, cu o majoritate redusă.
- 1988: Discursul politicienei cu privire la opoziţia faţă de tendinţa de federalizare a Comunităţii Europene, în special din punct de vedere economic şi al monedei unice, este primit cu ostilitate.
- 1989: Popularitatea „Doamnei de Fier” are din nou de suferit, pe fondul unei scăderi economice cauzate de impozitele foarte mari. Este perioada când introduce un nou impozit - „Community Charge” sau „Poll Tax”.
- Martie, 1990: Are loc o revoltă a impozitelor, în Londra.
- August: Thatcher îl presează pe H.W. Bush, preşedintele american, să trimită trupe pentru a scoate Irakul din Kuweit. Rămâne în istorie fraza pe care i-a adresat-o „Doamna de Fier” lui Bush: „Nu este timpul să fii nehotărât!”.
- Octombrie: Chiar dacă are îndoieli, Thatcher este de acord să se alăture mecanismului ratei de schimb al Sistemului Monetar European, precursorul uniunii monetare.
- Noiembrie: Thatcher are competitori la şefia Partidului Conservator. Demisionează după ce nu este realeasă în mod automat.
- 1992: Se retrage din Camera Comunelor şi intră în Camera Lorzilor ca Baroneasa Thatcher.
- 1998: „Doamna de Fier” îi face o vizită dictatorului chilian, Augusto Pinochet, aflat în arest la domiciliu în Marea Britanie şi care se confrunta cu acuze grave, de tortură şi de conspiraţie la asasinat.
- 2002: Thatcher este sfătuită de doctori să nu mai iasă cu discursuri publice, pe fondul unor atacuri cerebrale uşoare.
- 2004: Participă la funeraliile fostului preşedinte american, Ronald Reagan, prieten şi aliat de nădejde.
- Iunie, 2005: Primeşte Ordinul Garter, cea mai înaltă distincţie a cavaleriei britanice.
- 13 octombrie 2008: Margaret Thatcher a împlinit vârsta de 83 de ani.