Felicitări condiţionate de la lideri din toată lumea

Felicitări condiţionate de la lideri din toată lumea

Şefii de state şi de guverne au salutat victoria lui Obama, dar i-au transmis şi ce anume doresc de la viitoarea administraţie americană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat ieri pe Barack Obama pentru victoria în alegerile prezidenţiale, subliniind totodată nevoia unui „nou acord“ între Europa şi SUA. Mesajul, care reamintea dorinţa UE de a participa activ pe scena internaţională alături de SUA, a fost dublat de ministrul francez de externe, Bernard Kouchner. Victoria lui Obama a fost salutată şi de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care s-a arătat convins că America „va arăta din nou calea, împreună cu partenerii săi, prin forţa exemplului şi a menţinerii principiilor sale“.   Cancelarul german, Angela Merkel, a mărturisit că s-a trezit pentru a afla rezultatele, după care s-a culcat la loc, numai pentru a se trezi iarăşi dimineaţă şi a-l felicita pe noul preşedinte american pentru victoria „istorică“. Felicitări au venit şi din partea premierului britanic, Gordon Brown, care a apreciat „valorile progresiste“ ale lui Obama, dar şi din partea premierului japonez, Taro Aso, şi a preşedintelui chinez, Hu Jintao. Prudenţă în Orientul Mijlociu   În vreme ce Ministerul israelian de Externe a apreciat că relaţiile SUA - Israel au un viitor frumos, liderul palestinian Mahmoud Abbas a ţinut să pledeze şi pentru „accelerarea eforturilor pentru obţinerea păcii“ în Orientul Mijlociu.

Victoria lui Obama, un opozant al războiului din Irak, a fost primită cu prudenţă la Bagdad, unde ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, a subliniat că nu se aşteaptă la „o schimbare bruscă a politicii, nici la o retragere americană rapidă din Irak“. La rândul său, preşedintele afgan, Hamid Karzai, l-a felicitat pe Obama, dar i-a adresat şi „prima şi principala sa solicitare“, aceea de a pune capăt atacurilor împotriva civililor din Afganistan.

Un mesaj pentru Obama a venit şi din Iran, unde Ali Aghamohammadi, un consilier al ayatolahului Ali Khamenei, i-a adus aminte noului preşedinte că a promis schimbarea, care include evitarea unor confruntări cu alte ţări în stilul consacrat de George W. Bush. EFECT ELECTORAL

„Febra“ de la Burse rezistă şi la „medicamentul“ Obama

Victoria lui Barack Obama în cursa pentru preşedinţia Statelor Unite a fost primită cu optimism de investitori, însă aceştia sunt sceptici că cea mai gravă criză financiară a ultimilor 80 de ani va putea fi rezolvată curând, chiar şi de noua putere.

Singurele Burse care au înregistrat creşteri după anunţul că Obama este noul preşedinte al SUA sunt cele din Asia, deoarece au deschis la câteva ore după aflarea veştii, într-un moment în care informaţia a creat optimism în întreaga lume. Astfel, indicele principal al Bursei japoneze, Nikkei 225, a crescut cu 4,4%, iar indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong a consemnat o apreciere de 3,2%.

Bursele americane au deschis ieri în scădere. Principalii indici, precum S&P 500 şi Dow Jones, înregistrau scăderi de aproape 2% după numai câteva minute de tranzacţionare.

Nici Bursele europene nu au reacţionat pozitiv la schimbarea conducerii SUA. Indicele londonez FTSE 100 a înregistrat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare o scădere de 2,17%, iar cel francez, Cac 40, consemna un declin de peste 2%.   O misiune grea Totuşi, majoritatea analiştilor străini consideră că victoria în alegeri a lui Obama şi a Partidului Democrat se va dovedi un lucru pozitiv pentru pieţe. Asta pentru că investorii nu mai au pe umeri incertitudinea legată de cine câştigă alegerile, iar „domnia“ de opt ani a republicanilor la Casa Albă, percepuţi de mulţi drept vinovaţi pentru această criză, s-a terminat.

Administraţia Obama va prelua frâiele de la Washington din ianuarie. Primul lor scop este ameliorarea crizei financiare, cea mai gravă din ultimii 80 de ani, şi minimalizarea efectelor ei asupra economiei reale.   Investitorii speră că democraţii vor veni cu măsuri care să revigoreze cea mai mare economie a lumii. Noul preşedinte, cel de-al 44-lea din istoria SUA, sprijină deja iniţierea unui al doilea program de stimulare a sistemului financiar şi a economiei, evaluat la 175 miliarde de dolari, care include, printre altele, fonduri pentru infrastructură şi o nouă rundă de returnări de taxe către mediul de afaceri.   BVB, în tandem cu Vestul

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a sincronizat şi de această dată cu pieţele europene, cu menţiunea că a înregistrat scăderi duble în comparaţie cu acestea. Indicele general al pieţei, BET-C, a înregistrat o depreciere de 2,57%.   În acelaşi timp, moneda naţională s-a apreciat nesemnificativ. Banca Naţională a României a publicat o rată de referinţă în scădere cu 0,09 bani, la 3,6829 lei/euro. (Adrian Popa)

VEZI ŞI: Rocada de la Casa Albă nu ne schimbă relaţia cu SUA

Obama, sărbătorit pe toate continentele

Orele care-au schimbat istoria

Chicago a ieşit în stradă

Obama, visul american

Moştenitorul lui Kennedy şi Lincoln

EDITORIALUL EVZ: Obama în România

Ne puteți urmări și pe Google News