Prezentatoarea emisiunii „Zodia fluturelui”, de la Euforia TV, si-a petrecut concediul alaturi de fiul sau, Eduard.
Au mers mai intai in Turcia, apoi au ales Parisul, pentru a vizita parcul de distractii Disneyland.
In acest an mi-am oferit mai multe zile de vacanta alaturi de fiul meu, Eduard. Am ales cateva zile de relaxare in Turcia, pe plajele linistite de la Marea Mediterana. Am facut si o excursie cu masina in partea vestica a tarii, unde am ramas impresionati de salbaticii munti Taurus si noile statiuni Phaselis, Camyuva, Goynuk, Tekirova, Kas, Kemer si Beldibi, unde puteti petrece vacante superbe pe un taram al peisajelor de neuitat si al tarmurilor usor modelate de mare.
Kusadasi, Insula Pasarii Tot in Turcia, am trecut si prin Kusadasi, o alta comoara a litoralului mediteraneean, careia i se mai spune si Insula Pasarii. Este un oras-port la Marea Egee, cunoscut din Antichitate drept Neapolis, care a inflorit sub cateva civilizatii: greaca, romana, venetiana, genoveza si otomana. Asezarea s-a bucurat mereu de prosperitate economica, insa s-a aflat permanent in umbra maretului Efes.
Marcata la nord de Izmir, iar la sud de Bodrum, statiunea Kusadasi este gazda ospitaliera a celor care vin sa se bucure atat de plajele generoase ce se intind pe o lungime de 30 de kilometri, cat si de spectacolul marii, dar nu in ultimul rand sa contemple vestigiile orasului Efes. Windsurfing, schi nautic, plimbari cu barca si volei sunt doar cateva dintre activitatile pe care le puteti practica aici.
Rasfat culinar
M-a impresionat ospitalitatea turcilor care pare unica in lume, cel putin din punct de vedere turistic, si, desigur, vegetatia luxurianta care decoreaza intr-un mod impresionant complexurile hoteliere din Antalya. Si, nu in ultimul rand, diversitatea culinara. Bucataria turceasca este printre primele cinci din lume, iar mancarurile erau expuse in restaurante in asa fel incat ochiul nu stia unde sa se opreasca mai intai, ceea ce dovedeste ca totul este dus la rang de arta culinara.
Plaja si distractie
Complexurile turistice din Antalya, cele de 4 si 5 stele, iti ofera tot ce ai nevoie, cazare in conditii deosebite, meniuri bogate si foarte variate la restaurant, concursuri pe timpul zilei la piscina si pe plaja, spectacole in fiecare seara in amfiteatrul hotelului si spatii speciale destinate copiilor, unde acestia sunt supravegheati pe tot parcursul zilei. M-as intoarce oricand in Turcia pentru o vacanta linistita. Este o destinatie pe care as recomanda-o mai ales familiilor cu copii.
Vedere din Turnul Eiffel
Cat despre Paris, el este oricum unul dintre cele mai vizitate orase ale lumii, datorita atractiilor sale turistice. M-a impresionat Turnul Eiffel, simbolul capitalei franceze. Numit dupa arhitectul sau, Gustave Eiffel, turnul construit din otel, are o inaltime de 320,75 metri si a fost inaugurat in 1889. El primeste mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.
Privelistea de sus, mai ales noaptea, iti taie pur si simplu respiratia. Eu am fost la shopping, dar am vizitat un pic si centrul orasului, Catedrala Notre Dame (sec. XII-XIV), Biserica Sacre Coeur (care se afla in zona istorica, pe o colina), Domul Invalizilor, cu mormantul lui Napoleon.
Apoi am fost cu fiul meu la Disneyland, unde s-a jucat si s-a bucurat foarte mult. S-a intalnit cu personaje din desene animate, s-a dat in carusel, in trenulete...
CAZARE
Alegeti hoteluri in regim all inclusive
> Daca mergeti in Turcia, va recomand hotelurile de 4 si 5 stele in regim all inclusive sau ultra all inclusive. E adevarat ca e mai scump, dar ai tot ce-ti trebuie.
> In cadrul complexului nu va va lipsi nimic, plaja, soare, vreme buna, distractie, concursuri, scufundari, baie turceasca, sauna, tenis, gimnastica aerobica, volei pe plaja, darts, biliard...
> Un sejur de sapte nopti intr-un hotel de 4 stele, in luna iulie, costa cam 418-448 euro/persoana, iar la un hotel de 5Êstele, tot in luna iulie, intre 642-690 euro/persoana.
RESTAURANT Meniu "a la carte"
> Cluburile de 5 stele in sistemul all inclusive au, pe langa restaurantul de baza, unde se pot servi micul-dejun, pranzul si cina, numeroase restaurante care satisfac cele mai rafinate gusturi, si anume restaurantele „„ la carte”, cu specific japonez, pescaresc, unguresc, italienesc, frantuzesc si chiar cu specific turcesc.
> La aceste restaurante, care sunt tot in incinta complexului, trebuie sa-ti faci rezervare cu o seara inainte si se percepe o taxa de 12-17 euro/persoana, care va fi platita la receptie la sfarsitul sejurului, cand predati camera.
SFATURI
Negociati la cumparaturi
> Oricand v-ati duce in concediu in Turcia, sa va luati haine subtiri. Zona litoralului turcesc beneficiaza de o clima subtropicala. Doar patru luni pe an este ceva mai frig, si atunci au si ei o perioada moarta, adica mai putini turisti. In rest, e cald si se face plaja.
> Este de preferat sa aveti si euro, si dolari la voi, pentru ca puteti plati cu ambele monede. Si nu uitati, negociati cat puteti. Turcii sunt foarte buni negustori. Lasa foarte mult la pret, desi sunt mai tot timpul tentati sa ceara mai mult decat valoreaza produsul.