Evenimentul Zilei > Actualitate > Federația Hotelierilor din România amenință cu stoparea investițiilor în turism. FPTR cere stabilitate și predictibilitate politică
Federația Hotelierilor din România amenință cu stoparea investițiilor în turism. FPTR cere stabilitate și predictibilitate politică

Federația Hotelierilor din România amenință cu stoparea investițiilor în turism. FPTR cere stabilitate și predictibilitate politică

Federația Patronatelor din Turismul Românesc și-a desemnat conducerea, Mohammad Murad fiind reales în funcția de președinte.Printre obiectivele stabilite de FPTR pentru următorii patru ani figurează și încheierea unor înțelegeri cu formațiunile politice parlamentare pentru a obține din partea lor asigurări de stabilitate politică. Nivelul cifrei de afaceri în turismul din România a fost de peste 7 miliarde de euro, FPTR amenințând cu stoparea investițiilor.

Președinte al FPTR a fost reales Mohammad Murad, cel mai mare investitor în turismul românesc, primvicepreședinți fiind desemnați Dragoș Răducan și Nicolae Bucovală. În cadrul ședinței s-au stabilit obiectivele pentru următorii patru ani, pentru noua conducere care a fost investită. Printre acestea, păstrarea “normalităților fiscale” obținute până acum și anume, păstrarea impozitului specific și păstrarea TVA-ului de 5%. FPTR dorește prelungirea termenului de acordare a vaucherelor de vacanță pe o perioadă nedefinită. Cere modificarea legii drepturilor de autor astfel încât să scadă taxele.

“Ne dorim o colaborare mai bună cu autoritățile locale care să ne ajute în înfrumusețarea și în punerea în practică a experienței pe care o avem în hoteluri, astfel încât stațiunile noastre să arate cum arată hotelurile bune din stațiuni. E un haos urbanistic total în stațiunile turistice. Nu e normal, scade valoarea investițiilor noastre. Blocuri care se ridică lângă hoteluri, este o crimă ce se întâmplă”, a spus Mohammad Murad.  

FPTR își propune să ajungă la o o înțelegere cu toate formațiunile politice parlamentare, astfel încât să existe o predictibilitate și o stabilitate politică, înțelegerea fiind necesară pentru dimensionarea investițiilor în turism. “Dorim o relație de respect cu oricine vine la putere, cu orice formațiune politică. Și dorim să putem încheia un protocol ca să știm ce ne așteaptă, ca să putem lua o decizie. Mai investim sau ne oprim?” a întrebat Mohammad Murad. “Mai exact, dacă nu vor fi îndeplinite condițiile noastre, vom stopa investițiile în România. Nivelul investițiilor la ora actulaă este de 1,2 miliarde de euro și pot crește până la 4 miliarde de euro. Nivelul cifrei de afaceri în turism în 2018 a fost de 7 miliarde de euro” l-a completat primvicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan.

O cerință a FPTR ar mai fi activarea Organizațiilor de Managemet al Destinației (OMD) care în forma propusă de ministrul Turismului, Bogdan Trif, oferă primăriilor și organizațiilor patronale din turism câte 50% putere de decizie. “Nu suntem de acord. Ministrul Trif este mai comunist decât comuniștii când vine și spune că atunci când votul este 50cu 50 cel care decide este primarul”, a spus Mohammad Murad.  

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: