Fechet despre Romsilva: Nu vor mai exista directori pe viaţă

Fechet despre Romsilva: Nu vor mai exista directori pe viaţăRomsilva. Sursa foto: romsilva.ro

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat miercuri că directorii și șefii de ocol din cadrul Romsilva nu vor mai avea mandate pe perioadă nedeterminată, urmând să fie limitați la maximum două mandate și să susțină un examen o dată la cinci ani.

De asemenea, a precizat că reorganizarea instituției va începe de la nivelul superior al conducerii. Referitor la salariul directorului Romsilva, de 44.000 de lei, ministrul a declarat că îl consideră disproporționat și că i-a comunicat acest aspect în mod direct.

Mircea Fechet: „Nu vor mai exista directori puşi pe viaţă”

Mircea Fechet a susținut, în cadrul unei conferințe de presă, despre reorganizarea instituției, că „nu vor mai exista directori şi şefi de ocol puşi pe viaţă, cum sunt astăzi”.

„În baza codului Silvic actual, nu vor mai exista directori puşi pe viaţă, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare cinci ani, şi în baza unor indicatori foarte bine stabiliţi, ei îşi vor continua sau nu activitatea şi pot fi revocaţi oricând, ceea ce eu cred că e o chestiune care ar trebui să se întâmple”, a susținut acesta.

Reorganizarea va începe „de sus în jos, pentru că sus e problema”

Ministrul Mediului a declarat că în acest moment nu dorește să se refere la numărul angajaţilor, pentru a evita transmiterea unui semnal greșit celor peste 13.000 de salariați cu privire la eventuale riscuri privind locurile de muncă. Acesta a susținut că reorganizarea va începe „de sus în jos, pentru că sus e problema Regiei”.

MIrcea Fechet, ministrul Mediului

Mircea Fechet. Sursa foto: Facebook/ Mircea Fechet

„Reforma Regiei trebuie să fie profundă, reforma Regiei trebuie să ajungă până la celula de bază a regiei. (..) Numărul angajaţilor trebuie să urmărească suprafaţa de pădure administrate. Nu mi se pare firesc că pentru aceeaşi suprafaţă de pădure să avem ocoale silvice care au angajaţi mai puţini şi alte ocoale silvice cu angajaţi mai mulţi”, a susținut Fechet.

Acesta a precizat că, în trecut, Romsilva administra peste 6 milioane de hectare comparativ cu cele 3,1 milioane de hectare din domeniul public al statului din prezent. De asemenea, a menționat că Regia avea 14.500 de angajați anterior, iar în prezent, deși suprafața administrată s-a redus semnificativ, numărul angajaților a nu a scăzut foarte mult.

Auditul public extern al Romsilva care n-a mai fost prezentat

Acesta a declarat că a purtat discuții cu directorul general al Romsilva, despre salariul acestuia și i-a transmis direct punctul său de vedere.

„Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, mi se pare că pentru o structură naţională în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a precizat ministrul Mediului.

Mircea Fechet a anunțat că, în prima lună a mandatului, a solicitat în scris un audit public extern al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, realizat de un organism independent. Acesta a precizat că, până în prezent, auditul nu i-a fost prezentat.

Recomandările noastre