FBI acuză un grup de hackeri ruși pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare procesator de carne

FBI acuză un grup de hackeri ruși pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare procesator de carne Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile americane au atribuit atacul asupra procesorului de carne JBS din Brazilia hackerilor despre care se crede că sunt legați de Rusia și au declarat că anchetatorii americani lucrează „cu sârguință” pentru a aduce grupul în fața justiției.

Anchetatorii au atribuit atacul JBS lui REvil și Sodinokibi, se afirmă într-o declarație a FBI, îndemnând pe oricine este victima unui atac cibernetic să contacteze imediat biroul.

REvil și Sodinokibi sunt două nume pentru același grup de hacking, care are legături cu Rusia, potrivit experților în securitate cibernetică citați în rapoartele mass-media americane.

Casa Albă a spus mai devreme că un grup infracțional cu sediul probabil în Rusia era considerat a fi responsabil pentru pirateria împotriva JBS, cel mai mare procesator de carne din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt Jen Psaki a declarat, pe 2 iunie, că se desfășoară o revizuire pentru a analiza cum să răspundă și că nu au fost luate opțiuni de pe masă. Washingtonul este în contact direct cu Rusia „pentru a ne transmite îngrijorările cu privire la aceste rapoarte”, a spus Psaki.

Discuții Biden - Putin

Ea a adăugat că atacul va fi discutat la summitul din 16 iunie între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin.

„PreședinteleBiden crede cu siguranță că președintele Putin și guvernul rus au un rol de jucat în oprirea și prevenirea acestor atacuri", a spus Psaki.

Atacul a fost raportat pentru prima dată pe 1 iunie și a vizat servere care susțineau operațiunile JBS din America de Nord și Australia. Se așteaptă ca uzinele de procesare afectate să revină la capacitate maximă în următoarele câteva zile, au declarat oficialii uniunii internaționale United Food and Commercial Workers (UFCW).

JBS a declarat la 1 iunie că a făcut „progrese semnificative în soluționarea atacului cibernetic”.

FBI și Casa Albă au refuzat să comenteze răscumpărarea și nu se știe dacă JBS a plătit una.

Atacul cibernetic a urmat un atac ransomware luna trecută asupra Colonial Pipeline, cea mai mare conductă din Statele Unite, care a paralizat livrarea de combustibil timp de câteva zile în sud-estul SUA. Un grup care avea legături cu Rusia se afla în spatele acestui atac, care sa încheiat când compania a plătit hackerilor 4,4 milioane de dolari, scrie rferl.org.

Ransomware este un tip de hack în care datele digitale ale unei victime sunt criptate, făcându-le inutilizabile până când compania vizată plătește răscumpărarea.