Fathi Taher si Banca "Tiriac", rejudecati prin sentinta CEDO

Fathi Taher si Banca "Tiriac", rejudecati prin sentinta CEDO

Decizia vizeaza disparitia a 25 de milioane de dolari in cazul privatizarii Petromin.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a sanctionat statul roman pentru lipsa unui proces corect in cazul presupusei prejudicieri cu 25 de milioane de dolari a companiei Forum Maritime SA de catre afaceristul Fathi Taher si Banca Comerciala „Ion Tiriac”. Forum Maritime, detinuta acum de urmasii afaceristului grec Stylianos Katounis (decedat in 2002), s-a judecat noua ani cu Petromin SA si cu Banca „Ion Tiriac” pentru recuperarea banilor destinati primei etape a privatizarii Petromin.

Dupa ce tranzactia cu statul roman a cazut, cele 25 de milioane de dolari au fost scoase de Fathi Taher din contul firmei Forum Maritime, fara acordul companiei. Taher era reprezentantul statului pentru privatizarea Petromin, la recomandarea fostului ministru al transporturilor Paul Teodoru.

7 ani pentru o taxa

Saptamana trecuta, CEDO a decis ca drepturile Forum Maritime SA la un tribunal impartial si independent si la un proces echitabil au fost incalcate in Romania.

In incercarea de a-si recupera banii, Forum Maritime a dat in judecata, in 1996, societatea de stat Petromin si Banca „Tiriac”. In acea perioada, Parchetul a deschis, la plangerea firmei grecesti, un dosar penal pe numele lui Taher pentru inselaciune.

Firma l-a reclamat la Parchet pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si pe presedintele de atunci al bancii, Constantin Duna, insa in cazul acestuia s-a decis neinceperea urmaririi penale. Actiunile fara succes in justitia romaneasca au determinat firma sa depuna doua sesizari la CEDO, in 2000 si in 2005. 

Din solutia CEDO reiese ca procurorii care au instrumentat cazul nu erau independenti fata de executiv si erau supusi influentelor. Potrivit sentintei, sistemul romanesc de acum zece ani ingradea accesul avocatului partii vatamate la documente din dosarul de urmarire, incalcandu-se principiul „egalitatii armelor”.

CEDO a constatat ca dreptul la un proces echitabil a fost incalcat si prin lungimea excesiva a uneia dintre proceduri, de noua ani. „Sapte ani s-au folosit numai pentru a clarifica problema unei taxe de timbru”, a spus Andreea Lefter, avocat la Dragomir si Asociatii, casa de avocatura care reprezenta firma Forum Maritime.

Reprezentantul statului

Totul a inceput in 1993, cand o delegatie a Guvernului Romaniei a facut o vizita in Grecia cu scopul de a atrage investitori. La scurt timp, afaceristul elen Stylianos Katounis a facut o oferta de cumparare pentru Petromin SA, companie care administra cea mai mare parte a flotei romane.

In urma negocierilor s-a stabilit ca afaceristul grec sa preia firma prin majorarea capitalului social cu suma de 350 de milioane de euro. Prima transa, de 25 de milioane de dolari, a fost transferata intr-un cont al Bancii „Tiriac”, deschis pe numele lui Katounis si al lui Taher.

Problemele au aparut dupa ce tranzactia dintre firma greceasca si stat a cazut, iar Taher a retras din banca banii companiei, fara acordul lui Katounis. Banii au ajuns, potrivit presei centrale, la destinatari care nu aveau nicio legatura cu firma elena: fiica lui Taher, omul de afaceri George Paunescu, Federatia Romana de Sport, Clubul Dinamo.

Nepedepsit

Din rezolutia semnata de procurorul care instrumenta cazul, Flavius Craznic, reiese ca Taher avea dreptul sa scoata banii din banca. Mai mult, documentul precizeaza ca afaceristul iordanian ar fi restituit companiei circa 10,2 milioane de dolari, in timp ce alte 14 milioane ar fi fost cheltuite de Taher in contul afacerilor firmei Maritime Enterprises, o societate asociata de Craznic cu Forum Maritime.

„In aceste conditii, doar suma de 683.396 de dolari din cei 25.000.000 nu apare ca restituita lui Stylianos Katounis”, scria procurorul in rezolutia din 2000.

Avocatii partii adverse au doua obiectii majore privind aceste afirmatii. Prima: firma Maritime Enterprises este a lui Fathi Taher, si nu o subsidiara a Forum Maritime. Cea de-a doua: daca lucrurile ar sta chiar asa, de ce nu a fost tras la raspundere Taher pentru cei peste 600.000 de dolari lipsa?

Potrivit avocatilor Forum Maritime, pasul urmator ar fi redeschiderea cazului penal, dar, dat fiind timpul scurt scurs de la sentinta CEDO, clientul nu a luat inca o decizie in acest sens.

 ABIL

Afacerile lui Taher in Romania

Omul de afaceri iordanian Fathi Taher este cel mai bogat arab din Romania, potrivit revistei „Capital”, care i-a estimat averea la 350 de milioane de dolari. Numele lui Taher a aparut in ultimii ani in tranzactii importante, dar si in scandaluri de rasunet. 

> Venit in Romania inainte de 1989, Taher a avut afaceri variate, punctul comun al multora fiind legatura cu statul. Hotelul Marriot, Scoala Americana din Bucuresti, Excelent SA, AGI Romania SA Asigurare-Reasigurare, Bucharest Daily News, Laminate SA Focsani, Libraria Salingers sunt doar cateva dintre afacerile in spatele carora s-a aflat sau se afla Fathi Taher.

> Printre apropiatii iordanianului se numara Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc, Ion Tiriac, Dumitru Dragomir. Este cunoscut ca un apropiat al PSD, fiind prezent in multe delegatii oficiale in strainatate, alaturi de Vacaroiu, Nastase si Iliescu.

> Un rasunator scandal in care apare numele sau este cel legat de ziarul „Adevarul”. Potrivit presei centrale, Taher l-ar fi imprumutat pe fostul director al ziarului, Dumitru Tinu, ca acesta sa poata cumpara pachetul majoritar al ziarului.

> Vanzarea Electroputere Craiova catre Al Arrab Company a fost intermediata, in 2007, de Fathi Taher, acesta avand relatii de afaceri puternice cu sauditii din spatele companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News