În sectorul 6 al Capitalei, Ziua Naţională a trecut prin stomac: bucureştenii s-au înghesuit, cu mic cu mare, să prindă o porţie din tradiţionala mâncare cu cârnaţi, oferită gratis.
Ademeniţi de mirosul de mâncare, mai multe sute de bucureşteni s-au perindat, ieri, la serbarea pregătită de autorităţile locale cu prilejul zilei de 1 Decembrie. Locuitorii zonei Crângaşi au stat la coadă minute în şir pentru una dintre cele 400 de porţii gratuite de fasole cu cârnaţi, asezonate cu gogonele.
Cei care nu au mai apucat "fasolea naţională", s-au putut înfrupta - pe banii lor de data asta - din tradiţionalii mititei. Nu a lipsit nici vinul fiert, iar coloana sonoră a alternat de la muzica lăutărească la cea de fanfară. De asemenea, Primăria Sectorului 6 a organizat o tombolă în urma căreia 20 dintre participanţii la serbare au câştigat, pentru ei şi perechea lor, o excursie pe Valea Prahovei.
Cu toate că a ratat deschiderea, la petrecere a poposit şi primarul Cristian Poteraş, care s-a declarat mulţumit de fasolea şi mititeii pregătiţi pentru cetăţenii pe care-i păstoreşte.
Fanfară militară, pentru nostalgici
"E bine, îmi place aici. Am stat cam mult la coadă, dar nu-mi pare rău pentru că am ascultat muzica asta frumoasă. Eu am vrut să intru în armată când eram tânăr şi acum, de fiecare dată când aud fanfara, mă gândesc cum ar fi fost dacă intram. Îmi plac costumele, uniforma, dar cel mai mult îmi place muzica!", spune cu nostalgie nea Bucur, fără să se lase prea mult distras de la fasolea aburindă care-i stă în faţă.
Cei mai mulţi dintre "petrecăreţi" sunt pensionari, dar şi copii veniţi să caşte gura. Cei care termină de mâncat mai zăbovesc pe la mese sau se adună în faţa scenei cu ochii aţintiţi la instrumentele fanfarei. Când, între piese, muzica se opreşte pentru câteva momente, mulţimea în haine negre, liniştea bruscă şi ceaţa din parc dau impresia lugubră de înmormântare sau parastas.
Ceva mai departe, pe aleea principală a parcului, câţiva vânzători ambulanţi s-au aşezat strategic sperând să profite de pe urma fluxului de oameni. Se pot cumpăra baloane, jucării, popcorn, clătite şi chiar peruci. Clienţii se grăbesc însă spre pâlcurile din apropierea corturilor, convinşi că se dă ceva. "Se vinde, acum e şi devreme, dar poate se mai strânge lumea mai târziu, eu o să stau aici", spune un tânăr din spatele oalei de metal în care pregăteşte vată de zahăr roz.
CITIŢI ŞI: