Faraon, noul drog care ucide, confiscat de la o rețea cu ramificații în Spania

Faraon, noul drog care ucide, confiscat de la o rețea cu ramificații în Spania

La sfârșitul lunii sptembrie, Evenimentul zilei a adus în prim plan fenomenul care lua amploare în țară, chiar sub ochii autorităților. Renumita stare „zombie” era dată de un drog la îndemâna oricui – șoricioaica - fiind de fapt o otravă care se folosește împotriva rozătoarelor. Dacă acest drog este folosit în mod special de plebea din țară, cei mai bogați se pot bucura de drogul Faraon, apărut în cantități mai mari în România și care face ravagii, de câteva luni, în cluburile din Sectoarele 1 și 2 din Capitală.

Explozie a consumului de droguri

Lazăr Gigel, director executiv CIADO

Experții în antidrog susțin că drogurile apar în România pe două filiere. Fie pe cea asiatică, fie pe cea din Europa Occidentală. Orice drog apărut nou, în maximum trei luni se găsește și în România. Conform ultimului raport al consumului de droguri, în România sunt 6.1% consumatori, după cum precizează Lazăr Gigel. „Asta înseamnă o piață de minimum 650.000-700.000 de persoane. Este foarte clar că la o asmenea piață, dealerii își axează foarte mult activitatea pe atragerea cât mai multor consumatori. Din păcate, statul român începând din 2012 de când a reorganizat Agenția Națională Antidrog, a făcut o catastrofă sub aspectul prevenirii și combaterii. Și ne-am trezit în situația în care de la o cifră de 1.7% consumatori de droguri în 2010, avem 6.1% în prezent. Avem o creștere de cinci ori mai mare față de orice țară Occidentală. Și nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Și ca și o concluzie din partea noastră, pe fondul inexistenței politicilor reale de prevenire atât la nivel național cât și la nivel local să nu mire pe nimeni dacă la următorul GPS (General Population Situation), care va fi publicat ca și prevalențe în 2020, dacă creșterea va fi de încă 3 procente în doar 4 ani. Deci aceasta este previziunea pe care noi o avem deja structurată ca și cercetare, și o așteptăm și pe cea oficială a Comisiei Europene din 2020, dar și la ei, și la noi, ne îndreptăm spre o creștere cu minimum 3 procente consum la populație generală. Lucru care este foarte grav”, spune Lazăr Gigel.

„În premieră vă pot spune că am terminat centralizarea tuturor răspunsurilor venite de la primăriile și consiliile județene din țară privind Strategia Națională Antidrog pe perioada 2013-2018 . Am constatat cu multă amărăciune că 97% dintre ele nu au aplicat strategia sub nicio formă – nici de prevenire, nici de alternative, nici de educație civică sau culturală. Asta în condițiile în care au adoptat Strategia Municipală și Județeană antidrog și nu au aplicat absolut nimic din 2013”, conchide Lazăr Gigel.

Ne puteți urmări și pe Google News