Fără telefoane mobile în școli. De luni, regula intră în vigoare în Ungaria

Elevi. Sursa foto: Freepik

Ungaria. Milioane de elevi își reiau luni, 2 septembrie, cursurile, însă, începând din acest an, nu vor mai avea voie să intre la cursuri cu telefoane.

Zoltán Maruzsa, secretarul de stat pentru învățământul public maghiar, a anunțat această decizie, precizând că de ea vor fi afectați 1,5 milioane de elevi.

Elevii nu vor mai avea voie să vină la școală cu telefoane

Maruzsa a declarat că instituțiile sunt complet pregătite pentru debutul anului școlar de luni.

Manualele au fost distribuite școlilor pe parcursul verii, întâlnirile cu directorii au fost finalizate, iar inspectoratele și administrațiile unităților de învățământ au efectuat toate pregătirile necesare.

Secretarul de stat a evidențiat că cea mai semnificativă modificare, ce va influența elevii, va fi restricționarea utilizării telefoanelor mobile în școli.

Această măsură este anticipată să aducă îmbunătățiri în performanțele școlare și să contribuie la dezvoltarea relațiilor sociale dintre elevi.

Regulamentul intern al școlilor va stabili procedurile pentru colectarea și returnarea telefoanelor la începutul și sfârșitul orelor de curs, precum și locurile unde acestea vor fi păstrate în timpul lecțiilor.

Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ce cazuri se aplică excepțiile de la regulă

Însă, în anumite cazuri elevii maghiari se pot folosi de telefoane. Excepții de la regulă se vor aplica pentru utilizarea mobilelor și a dispozitivelor inteligente din motive de sănătate, situație care poate fi aprobată de directorii de școală.

În ceea ce privește utilizarea dispozitivelor în scopuri educaționale în timpul lecțiilor, această decizie va fi lăsată la discreția profesorilor.

Telefoane la școală. Sursa foto: Freepik

Și Franța vrea să restricționeze accesul la telefoane pentru elevi

Și Franța ia în considerare o măsură similară cu cea din Ungaria.

Nicole Belloubet, fostul ministru al Educației din Franța, a anunțat planul de implementare a unei „pauze digitale” în școli și licee.

Această măsură este adoptată în contextul creșterii îngrijorărilor privind efectele adverse ale tehnologiei asupra concentrării și sănătății mentale a tinerilor, potrivit Capital.