Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli. Părinții se revoltă
- Emma Cristescu
- 10 august 2024, 19:20
Ungaria va interzice de la 1 septembrie folosirea telefoanelor mobile şi a celorlalte dispozitive cu acces la internet în școli. Telefoanele mobile şi celelalte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în centrele de învăţământ. Elevii își vor primi dispozitivele la finalul orelor. Excepțiile trebuie să fie justificate și acceptate de directorii unităților de învățământ.
Elevii care refuză predarea telefoanelor vor fi sancționați
Profesorii vor trebui să controleze dacă elevii aduc în clasă obiecte interzise şi să le preia până la sfârşitul orelor. Elevii care vor refuza să dea telefoanele profesorilor vor fi sancționați.
În România, una din prevederile finale din noile Statutul Elevului și ROFUIP – regulamentul de funcționare a școlilor, trimise recent la Monitorul Oficial și încă nepublicate, este interdicția pentru elevi de a folosi telefoanele mobile la ore. Asta „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.
Ordinul din Ungaria a fost criticat
Ordinul din Ungaria a fost criticat de Sindicatul Democrat al Profesorilor (PDSZ), care estimează că nu a fost redactat luând în considerare „niciuna dintre preocupările sau obiecţiile raţionale şi legitime” ale organizaţiilor sindicale. Și unii părinți sunt nemulțumiți de această regulă. Aceștia vor să țină legătura cu copiii lor și în timpul orelor de curs.
Nici elevii din România n-au voie să folosească telefoanele
Elevii din Vrancea deja nu au voie să utilizeze sub nicio formă telefoanele mobile în timpul orelor de curs fără permisiune, conform noilor reglementări. Profesorii le pot confisca dispozitivelor acestora. Doar elevii cu nevoi educaționale speciale pot utiliza respectivul telefon mobil în timpul orelor de curs, dar doar cu aprobarea cadrelor didactice.
Dispozitivele vor fi returnate obligatoriu la finalul orelor de curs din ziua respectivă. Profesorii vor discuta cu părinții/tutorii legali ai elevilor minori sau cu elevii majori.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) nu susține interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școli. Cu toate acestea, România se numără printre țările cu un grad foarte ridicat de utilizare a dispozitivelor digitale la școală. Specialiștii consideră că această măsură i-ar putea îndepărta pe elevi de profesori.