România. Bursă de reziliență. În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursa de reziliență. Tinerii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor primi 300 de lei.
Elevii care primesc bursă de reziliență
Bursa de reziliență se calculează în funcție de numărul de zile de vacanţă și de cursuri. Elevii primesc bani doar în timpul școlii, nu și în vacanțe, precum bursele sociale, celor de excelență olimpică şi cele pentru mamele minore. Această bursă se adaugă stimulentelor financiare acordate elevilor pentru merite deosebite la învăţătură, excelenţă olimpică și pentru reducerea abandonului şcolar.
Ce medie trebuie să aibă elevii
Pentru a obține cei 300 lei, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.
Ce elevi primesc bursă de merit
În anul școlar 2024-2025, elevii de gimnaziu și liceu, care au avut medii generale egale sau mai mari de 9,50 și media 10 la purtare în anul școlar 2023-2024, vor primi bursa de merit. Cuantumul minim al burselor de merit este de 450 de lei pe lună.
Bursele de merit pentru clasa a V-a se oferă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 9,50. Media generală se calculează ca media aritmetică a notelor de la toate materiile, folosind două zecimale, fără rotunjire.Listele cu elevii din clasa a V-a care primesc burse de merit sunt stabilite în luna ianuarie. Bursa de merit se plătește din luna februarie pentru drepturile din luna ianuarie și continuă până la sfârșitul anului școlar.
Elevii de clasa a IX-a primesc bursă de merit dacă au media de admitere în liceu sau învățământul profesional și dual de peste 9,50, potrivit Capital.