Palestinienii au rămas singuri în faţa desfăşurării de forţe a armatei israeliene, UE dând din nou dovadă de lipsă de unitate.
Trupele israeliene de uscat au luat cu asalt Fâşia Gaza după opt zile de raiduri aeriene care nu au reuşit să pună capăt atacurilor cu rachete lansate asupra statului evreu de militanţii Hamas. Tancurile israeliene, sprijinite de aviaţie, au pătruns în enclava palestiniană de pe malul Mării Mediterane, preluând controlul principalelor căi de comunicaţie care leagă sudul de nordul Fâşiei, în timp ce marina militară împiedica circulaţia în zona de coastă, rupând efectiv teritoriul în două.
Potrivit Reuters, militarii israelieni au fost implicaţi în schimburi de focuri cu militanţii Hamas la periferia Gaza City, oraş cu o populaţie de 500.000 de locuitori, reuşind să-l încercuiască.
Israelul a anunţat că un militar a fost ucis, iar alţi 30 au fost răniţi, doi dintre ei grav, de la debutul operaţiunii terestre sâmbătă seara, în timp ce avioanele israeliene au lovit peste 45 de ţinte, printre care depozite de armament şi tuneluri utilizate de Hamas pentru contrabanda cu arme. Peste 40 de palestinieni au fost ucişi în confruntările de ieri, dintre care jumătate erau civili, iar alţi 300 au fost răniţi, potrivit unor surse medicale din Gaza City. Unul dintre liderii militari ai grupării islamiste care controlează Fâşia Gaza, Jihad Hamdan, a fost grav rănit în urma unui raid aerian al aviaţiei militare israeliene. În replică, Hamas a lansat ieri peste 30 de rachete asupra teritoriului din sudul Israelului, doi israelieni fiind răniţi uşor.
În faţa reacţiilor internaţionale, oficialii israelieni au dat asigurări că statul evreu nu intenţionează să ocupe din nou Fâşia Gaza. „Israelul nu are nicio intenţie de a reveni şi ocupa Fâşia Gaza“, a declarat Ovid Yehezkel, secretarul-general al guvernului, citat de AFP. UE se bâlbâie Comunitatea internaţională a reacţionat imediat la incursiunea israeliană din Fâşia Gaza. Cehia, stat care asigură preşedinţia semestrială a UE, a revenit asupra unor declaraţii făcute anterior, prin care Praga aprecia drept „defensivă“ operaţiunea israeliană din teritoriul palestinian. Karel Schwarzenberg, ministrul ceh de externe, a atribuit „grava eroare“ unui purtător de cuvânt al premierului Mirek Topolanek. „A fost greşeala sa personală. Din nefericire, a fost o eroare foarte gravă“, a subliniat şeful diplomaţiei de la Praga. El a reiterat poziţia preşedinţiei UE prezentată sâmbătă seara, potrivit căreia Israelul nu are dreptul de a iniţia acţiuni militare care „afectează în principal civilii“.
Franţa a condamnat ferm incursiunea israeliană şi a anunţat că liderul de la Paris, Nicolas Sarkozy, urmează să sosească azi în Orientul Mijlociu, în încercarea de a media un armistiţiu. Obama păstrează distanţa
În paralel, o altă delegaţie condusă de şeful diplomaţiei cehe se va deplasa azi în regiune. Papa Benedict al XVI-lea şi Turcia au denunţat, la rândul lor, ofensiva din Fâşia Gaza.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, „urmăreşte situaţia din Gaza“, a declarat unul dintre purtătorii săi de cuvânt, motivând poziţia reţinută a viitorului lider american prin faptul că momentan „nu există decât un singur preşedinte“ la Casa Albă. Departamentul de Stat a subliniat necesitatea încheierii ostilităţilor „cât mai curând posibil“, fără a face referire la un eventual armistiţiu. Marea Britanie, aliat tradiţional al Statelor Unite, a avertizat prin vocea premierului Gordon Brown că ofensiva terestră din Fâşia Gaza reprezintă „un moment periculos“ în conflictul israeliano-palestinian.
Citiţi şi: EXCLUSIV EVZ: Asediul văzut de-aproape România cere „încetarea acţiunilor“