Două subiecte ivite în ultimele zile mi-au atras atenția, așa cum de multă vreme nu mi s-a mai întâmplat. Primul, Concernul Volkswagen este pus în fața unor acuzații mai mult decât grave. Potrivit acestora, șofatul mașinilor produse în ultimii ani, aproape trei milioane, conceput după o metodă numită șmen, în limbaj interlop, era programat să fenteze traductoarele testerelor de noxe. Astfel, mașinile celebrului producător erau acceptate pe piețele în care emisia de noxe este controlată în baza unor reglementări ferme în privința protecției mediului.

Omenirea nu-și putea imagina că Japonia ar putea livra un Cernobâl, așa cum s-a văzut cu accidentul nuclear de la Fukushima. Raportul final asupra cauzelor dezastrului a fost fără echivoc: „Accidentul este un dezastru creat de om!”

La fel, nu cred că cineva își putea imagina că nemții, proverbiali în cinste și seriozitate, s-ar putea preta la o asemenea uriașă escrocherie. „Treabă nemțească”, un superlativ absolut, pe care îl auzim încă din leagăn, atunci când vine vorba despre „lucrul bine făcut”, vorba altui neamț. Nu știu care va fi deznodământul scandalului VW, ceea ce știu este că s-a mai dus dracului un mit: acela al seriozității nemțești.

Cam în același timp, alt scandal ivit, Apa Nova. Printr-o schemă simplă, consumatorii au fost furați ordinar, ani la rândul. Firma își scumpea periodic serviciile, șpăguind primăriile, consilierii generali și locali, pentru aprobări de noi contracte. Apa a fost scumpită, astfel, de 17 ori din 2008 până în prezent, zic procurorii, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum a crescut doar de 4 ori, potrivit Ziarului Financiar. Francezii au realizat profituri de vis, pentru că profiturile la ei mergeau, dublate din câțiva în câțiva ani. Dacă cele de mai sus ar fi doar informații provenite de la DNA, poate că nu le-aș fi dat crezare, ci aș fi încercat să înțeleg care sunt noile jocuri în care procurorii sub acoperire s-or mai fi vârât. Lucrurile nu stau așa, însă, din simplul motiv că facturile mărite în 15 rânduri sunt proba pe care toți o avem la îndemână.

Nu cred că din povestea asta vreun francez va ieși șifonat. Doar românii implicați este posibil s-o tragă, dacă nu cumva și ei vor avea soarta ușurată, doar ca să nu vorbească prea mult despre beneficiarii principali ai banilor, francezii de la Apa Nova.

De ce mi-au atras în mod deosebit atenția cele două subiecte? Din două motive. Unu: poate că este timpul să renunțăm la un reflex absolut nedrept, acela de a ne considera, noi pe noi înșine, un neam de hoți, mincinoși și profitori lipsiți de scrupule. Iată, se poate și mai rău, nemții de la WV și francezii de la Apa Nova o demonstrează cu vârf și îndesat! Doi: niciun francez, niciun american, niciun rus, niciun eschimos măcar nu ne-ar putea fura și batjocori la noi acasă, fără complicitatea aleșilor noștri. În cazul celor de la Apa Nova, ei nu-s greu de identificat: primarii Capitalei de-a lungul celor 10 ani, perioada în care apa ne-a fost scumpită de 17 ori. Ei au fost, pe rând: Adriean Videanu și Sorin Oprescu.

Fără ei, n-am fi fost furați până și la robinetul de apă!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.