Fără neplăceri în baie!

Fără neplăceri în baie!

O clapetă de refulare la canalizare îi scuteşte de probleme pe cei care locuiesc la parter sau la etajele inferioare ale blocurilor.

Pentru a evita o serie întreagă de neplăceri, precum inundaţiile sau mirosurile neplăcute din baie, ce pot apărea în cazul refulărilor de mică anvergură, specialiştii recomandă montarea unei clapete antirefulare pentru canalizare.   Un astfel de mecanism este util celor care locuiesc la parter sau la etajele in ferioare ale blocurilor şi nu au canalizare separată de coloana principală a blocului, dar şi celor care locuiesc la curte şi beneficiază de o reţea de canalizare exterioară. În acest din urmă caz ea se montează pentru a evita refularea apelor uzate din reţeaua stradală, în perioadele critice (ploi abundente, în fundare). Atenţie! O astfel de clapetă necesită întreţinere periodică şi se montează pe traseul dintre baia ta şi reţeaua stradală.

„Aceasta are rolul de a închide coloana de scurgere a apelor reziduale din baie şi bucătărie. Ea acţionează ca o supapă de sens, închizând etanş conducta de scurgere în caz de inundaţie, în fundarea conductelor sau atunci când tubulatura de scurgere nu face faţă debitului. Odată închisă supapa, instalaţia de scurgere este practic debranşată de la sistemul de canalizare la care este racordată“, explică Doru Cioflică, inginer de instalaţii. O clapetă antirefulare, care îţi protejea ză baia, costă între 250 de lei (cea cu diametru de 50 de mm) şi 500 de lei (cea cu diametru de 160 de mm). Principiul de funcţionare Clapeta (supapa) de sens antirefulare pentru canalizare cu bilă are diametrul de 50 mm şi următorul principiu de funcţionare: în interiorul ei se află o bilă flotantă, care, în momentul refulării, este împinsă de jetul de apă venit din sensul opus celui normal de scurgere. Această acţiune face ca bila să blocheze scurgerea prin etanşeizarea ei pe o garnitură din teflon. Supapa este prevăzută cu două capace (pe stânga şi pe dreap ta) pe filet, care au rolul de uşi de vizitare.

Este foarte important să se asigure o întreţinere periodică. În caz contrar, se poate bloca, anulând tot efectul. În cazul înfundării, supapa poate fi cu uşurinţă desfundată, indiferent de poziţia în care este montată. „Un alt tip de supapă antirefulare este prevăzut cu o clapetă gravitaţio nală. Aceasta are o garnitură din cauciuc care împiedică pătrunderea apei anti gra - vitaţional sub presiune. Cu alte cu vinte, clapeta se deschide în sensul de scurgere al canalizării şi se închide în sens invers“, precizează instalatorul Mihnea Toader.

Sistemul este prevăzut cu o manetă de închidere manuală a clapetei, ne ce sară atunci când, din diferite motive, clapeta nu se mai închide singură. Atunci când se apelează la maneta de blocare manuală, nu se vor mai folosi obiectele sanitare, deoarece clapeta nu va mai funcţiona în niciun sens, ceea ce înseamnă că apa nu se va mai scurge. Această supapă este disponibilă la diametrele de 110 mm, 125 mm şi 160 mm şi este prevăzută cu un capac fi - xat în patru şuruburi, cu rol de uşă de vizitare (permite accesul la instalaţii).

Ne puteți urmări și pe Google News