Fără NATO, au încurcat-o!

Fără NATO, au încurcat-o!

Ucraina şi Georgia nu văd altă soluţie de a se pune la adăpost de agresivitatea Rusiei decât aderarea urgentă la Alianţa Nord-Atlantică.

Speriate de duritatea intervenţiei militare ruse în Caucaz, Ucraina şi Georgia caută cu disperare să se pună la adăpost de furia Moscovei, solicitând tot mai insistent să fie primite în NATO.

„Rusia nu a ridicat un deget împotriva statelor baltice odată ce acestea au intrat în NATO. Nu ar ridica nici măcar un deget împotriva Ucrainei dacă Ucraina ar fi în NATO. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Georgia“, a explicat emisarul SUA în Caucaz, diplomatul Matthew Bryza, într-un interviu acordat postului de radio Eho Moskvî.

„Avem nevoie de Georgia şi Ucraina în NATO pentru a împiedica aceste tipuri de aventuri militare tragice din partea Rusiei“ atunci când aceasta simte că poate bloca aderarea celor două ţări la Alianţă, a adaugat Bryza.

În favoarea accelerării aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică s-a pronunţat ieri, la Kiev, chiar preşedintele Viktor Iuşcenko, într-un discurs susţinut cu ocazia aniversării a 17 ani de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice. „Toţi cei cărora le pasă de Ucraina trebuie să o spună deschis: intrarea în sistemul de securitate euroatlantic este singurul mijloc de a proteja viaţa şi bunăstarea familiilor noastre, ale copiilor şi ale nepoţilor noştri“, a declarat Viktor Iuşcenko. Potrivit preşedintelui, bugetul militar al Ucrainei urmează să fie suplimentat în curând.

După discursul şefului statului ucrainean s-a desfăşurat o paradă militară, la care au luat parte 3.500 de soldaţi, 22 de avioane, inclusiv clasicele MIG-29 şi bombardierele SU-24M, opt elicoptere, zece tancuri T-64 şi zeci de transportoare blindate.

Şi statele baltice au nevoie de ajutor

Fred Kagan, unul dintre cei mai influenţi strategi militari americani, apreciază că NATO ar trebui să ajute ţările baltice să-şi dezvolte sisteme sofisticate de apărare aeriană şi antitanc, relatează publicaţia „The Sunday Telegraph“. Minoritatea rusă este activă în Estonia, Lituania şi Letonia, iar Federaţia Rusă ar putea interveni militar în aceste ţări sub pretextul că nu face altceva decât să-şi apere cetăţenii, avertizează Fred Kagan. Strategul american consideră că Alianţa Nord- Atlantică a făcut prea puţine pentru cele trei state care nu au capacitatea militară necesară pentru a respinge un eventual atac al armatei ruse.

Marea Neagră - o miză plină de semnificaţii

Georgia a plănuit operaţiunea militară împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud încă de anul trecut, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete ruse, precizând că ofensiva a fost coordonată cu planurile NATO de a-şi consolida prezenţa militară la Marea Neagră. Conform sursei citate, consolidarea forţei navale a NATO în Marea Neagră, sub pretextul furnizării de ajutor umanitar pentru Georgia, stabileşte un precedent periculos.

Încărcat cu ajutoare umanitare, distrugătorul american USS McFaul a ajuns ieri-dimineaţă în portul georgian Batumi, puţin înaintea orei locale 10.00 (06.00 GMT) a constatat un jurnalist de la AFP.

Pe teritoriul Georgiei însă, armata rusă îşi menţinea cel puţin şase puncte de control în vestul ţării. Acestea erau compuse, în general, din cel puţin 40 de soldaţi, 3-4 transportoare blindate şi tot atâtea camioane militare.

Georgia întâmpină greutăţi şi pe reţeaua feroviară: ieri-dimineaţă, un tren de marfă care transporta produse petroliere a explodat lângă oraşul Gori, după ce a trecut peste o mină amplasată de armata rusă pe calea ferată, a anunţat Ekaterina Şaraşidze, ministrul georgian al dezvoltării economice.

Ne puteți urmări și pe Google News