„Fără guvernare Hamas, fără blocadă”. Cinci principii pentru Gaza
- Iuliu Vlădescu
- 7 noiembrie 2023, 21:31
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus cinci "principii de bază" care să ghideze viitorul Fâșiei Gaza, odată ce războiul dintre Israel și Hamas se va încheia.
Principiile, care sunt ancorate în perspectiva unei soluții cu două state, includ sfârșitul dominației Hamas asupra enclavei dens populate și ridicarea blocadei stricte impuse din 2007 de Israel și Egipt pentru Fâșia Gaza, potrivit Euronews.
Uniunea Europeană și Statele Unite consideră Hamas organizație teroristă și nu au niciun contact oficial cu această grupare.
„Hamas a continuat să își consolideze arsenalul, în timp ce economia din Gaza s-a prăbușit, așa că este exact opusul a ceea ce ne-am dorit. 70% dintre tinerii din Gaza nu au un loc de muncă. Iar acest lucru nu poate duce decât la o mai mare radicalizare”, a declarat președintele Comisiei Europene luni dimineață, în timpul conferinței anuale a ambasadorilor UE de la Bruxelles.
Cinci principii pentru viitorul Fâșiei Gaza
„Orice viitor stat palestinian trebuie să fie viabil, inclusiv din punct de vedere economic”, a mai spus Ursula von der Leyen.
Cele cinci principii pentru Gaza propuse de Ursula von der Leyen sunt următoarele:
- niciun refugiu sigur pentru teroriști;
- niciun guvern condus de Hamas;
- nicio prezență de securitate israeliană pe termen lung;
- nicio strămutare forțată a palestinienilor;
- fără blocadă susținută.
„Toate acestea pot părea prea ambițioase, deoarece războiul continuă să facă ravagii”, a recunoscut Ursula von der Leyen. Ea a adăugat: „Dar nu trebuie să precupețim niciun efort pentru a menține vie speranța, pentru a găsi o soluție durabilă, bazată pe două state, care să trăiască unul lângă altul în pace și securitate”.
Atrocitățile palestinienilor și răspunsul Israelului
Comentariile preşedintelui Comisiei Europene vin în contextul în care luptele se intensifică în regiune. Israelul a promis să „demoleze” Hamas după ce gruparea militantă a lansat o serie de atacuri fără precedent în Israel la 7 octombrie, în care au fost ucise peste 1.400 de persoane.
De atunci, forțele de apărare israeliene au bombardat intens Fâșia Gaza, provocând o gravă criză umanitară. Potrivit ministerului sănătății din Gaza, condus de teroriștii palestinieni din Hamas, peste 9.700 de persoane ar fi fost ucise, inclusiv 4.800 de copii.
Uniunea Europeană a adoptat o poziție comună care susține dreptul Israelului la autoapărare „în conformitate cu dreptul internațional” și solicită „coridoare și pauze umanitare” pentru a accelera livrările de ajutoare de urgență, cum ar fi alimente, apă și combustibil, în Gaza.
Dar acest apel, la care s-a adăugat şi apelul SUA, nu a reușit să producă schimbări pe teren și pare să sune a gol, în timp ce numărul victimelor civile creşte.
„Situația umanitară este dezastruoasă. Numărul de morți și suferința civililor palestinieni sunt tragice. Inimile noastre sângerează văzând imaginile cu copii mici scoși de sub dărâmături”, a subliniat Ursula von der Leyen.
„Israelul are dreptul să lupte împotriva Hamas, dar este, de asemenea, esențial ca acesta să se străduiască să evite victimele civile și să îşi ţintească cât mai bine posibil loviturile. Pentru că fiecare viață umană contează, fie ea israeliană sau palestiniană”, a continuat ea.
Ajutor pentru Gaza
Ursula von der Leyen a anunţat luni un ajutor umanitar suplimentar de 25 de milioane de euro pentru Gaza, ceea ce ridică finanțarea totală pentru acest an la 100 de milioane de euro, și a declarat că executivul său lucrează la un „coridor maritim” dinspre Cipru pentru a completa punctul de trecere Rafah, care este singura rută disponibilă în prezent pentru a aduce provizii de urgență.
Discursul preşedintelui Comisiei Europene semnalează un nou tonus pentru Ursula von der Leyen, care a fost criticată în primele zile ale conflictului pentru adoptarea unei poziții considerate excesiv unilaterale în favoarea Israelului, și reflectă îngrijorarea tot mai mare de la Bruxelles cu privire la numărul tot mai mare de morți din regiune, consideră Euronews.
„Mărimea și amploarea evenimentelor de astăzi ne cer să acționăm și să gândim strategic. Mai ales atunci când ceața războiului este densă emoțiile sunt puternice”, le-a spus Ursula von der Leyen ambasadorilor, referindu-se la conflictele din Ucraina, Caucaz și Sahel.
(Autor: Jorge Liboreiro; Traducere: Magda Baciu, RADOR)