Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu a primit cererea de radiere a dreptului de proprietate al familiei Iohannis asupra imobilului din centrul orașului, pierdut în instanță anul trecut
„Astăzi la amiază (ieri — n.r.) am primit actele oficiale pe care le-au trimis ei (Administrația Finanțelor Publice Sibiu — n.r.). Actele au fost înregistrate la Cadastru Sibiu, până în 18 aprilie au termen, probabil că se vor face contestații și după contestații vor merge la registratorul șef și pe urmă în justiție”, au precizat, pentru Agerpres, surse din OCPI.
În data de 5 aprilie, EVZ a solicitat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) să răspundă dacă Ministerul Finanţelor sau orice parte interesată a solicitat radierea dreptului de proprietate al lui Klaus Iohannis cu privire la acest imobil. La data respectivă, ANCPI a comunicat că nu a fost înregistrată o astfel de cerere.
Familia preșe din telui Klaus Iohannis a pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.
În luna noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Brașov a respins recursul declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului.
Cale extraordinară de atac
Contestația în anulare (n.r. - o cale extraordinară de atac) formulată de familia Iohannis împotriva hotărârii instanței, din noiembrie 2015, prin care cei doi soți au pierdut casa, se va judeca la Curtea de Apel Pitești. Familia Iohannis a solicitat Înaltei Curţi strămutarea contestaţiei în anulare de pe rolul Curţii de Apel Braşov, pe rolul oricărei instanţe de acelaşi rang din ţară, iar instanţa a admis cererea.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu a solicitat, pe 25 martie 2016, radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al soţilor Iohannis, în cazul imobilului din centrul Sibiului pierdut în instanţă anul trecut. Demersul vine după mai bine de cinci luni de la pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Brașov.
În 1999, un procuror a acuzat familia Iohannis de uz de fals și mărturie mincinoasă. Dosarul s-a disjuns din cel cu casa
„Când Crin Antonescu l-a adus la Bucureşti pe Klaus Iohannis ca partener al său şi favoritul PNL la funcţia de prim-ministru a fost limpede că poziţia lui Victor Ponta e periclitată serios pentru alegerile din noiembrie. La acest lucru m-am gândit atunci când, în luna iunie 2014, am primit la redacţie informaţiile despre ingineriile cu case ale soţilor Iohannis. Dacă primarul Klaus Iohannis se dovedeşte a fi vârât cu bună ştiinţă în tranzacţiile cu acte false de moştenitor, nu-l va ajuta Evenimentul zilei, involuntar, pe Victor Ponta publicând acest adevăr?
Probabilitatea e mare, neam zis, atunci când împreună cu redactorii de la „Investigaţii” am decis să verificăm informaţiile . Eram, însă, conştienţi că nu putem să nu ştim şi bune şi rele despre un posibil viitor preşedinte.
Apăruseră în presă câteva articole despre faptul că primarul Sibiului are 6 case şi că două dintre ele sunt obţinute fraudulos. Din păcate erau lipsite de probe şi argumente solide. Acestea au fost considerentele care ne-au determinat să studiem atent dosarele de la instanţele braşovene care au decis că actele prin care a dobândit Iohannis două case în Sibiu sunt nule, că totul s-a bazat pe falsuri, iar soţii Iohannis nu au fost cumpărători de bună credinţă pentru o parte a unui imobil. Probele obținute sunt concludente. În cazul primului imobil, ultima instanţă s-a pronunţat definitiv şi irevocabil. În situaţia celui de-al doilea, doar Tribunalul Braşov. Nu poate exista, însă, nicio surpriză la recurs atâta timp cât s-a dovedit că desemnarea moştenitorilor s-a făcut prin fals, iar secretarul primăriei unei comune sibiene a fost condamnat pentru asta.
Iată ce scria procurorul Mureşean în rechizitoriul din 1999: „În ceea ce-i priveşte pe numiţii Lăzurca Georgeta (n.r. soacra lui Iohannis), Iohannis Carmen, Baştea Ioan, Iohannis Klaus şi Suciu Dorinavocat, cauza urmează a fi disjunsă şi trimisă Parchetului de pe lângă Judecatoria Sibiu pentru efectuarea cercetarilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la fals intelectual, uz de fals şi mărturie mincinoasă”. În anul 2000, însă, Klaus Iohannis a fost ales primar, iar în anii următori dosarul penal s-a clasat. A rămas cu condamnare doar secretarul primăriei Porumbacu. Chiriaşii din cele două imobile revenidicate, cei care au şi sesizat falsurile, s-au luptat mai departe cu uzurpatorii în procese civile.
Presa sibiană a consemnat timid subiectul, fiind vorba de primarul iubit, de faptul că instanţa de judecată nu se pronunţase, dar şi de teama de a nu suferi opresiuni administrative din partea edilului. Trist, nu, când afli toate acestea despre un om care avea toate atuurile şi un CV de premier sau preşedinte, apărător al valorilor liberale şi decorat de preşedintele Băsescu, în 2007, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler!?”
Textul de mai sus face parte din editorialul publicat în 16 iunie 2014 în EVZ - ”O explicație pentru ”Cazul Klaus Iohannis”. Nu credeam atunci că lucrurile vor mai evolua și cel pe care românii, cu entuziasm l-au votat președinte, va continua să se bată în justiție pentru ceva ce procurorii și mai multe instanțe stabiliseră că nu-i aparține. Nu era vorba doar de un imobil ci de două.
Într-adevăr, cea de-a doua casă era mai valoroasă, având drept chiriașă o bancă. Pentru acest al doilea imobil a cerut acum - și a obținut! - președintele Iohannis strămutarea dosarului de la instanța din Brașov la Pitești, invocând ”presiuni mediatice”. Tot cu referire la aceeași casă, deputatul Sebastian Ghiță, pus sub acuzare de DNA pentru fapte de corupție, a afirmat de la tribuna Parlamentului că, în curând, procurorii îi vor putea redeschide soției președintelui, Carmen Iohannis, vechiul dosar în care procurorul o acuza de fals intelectual, uz de fals și mărturie mincinoasă. Nu știm dacă Parchetul va face acest lucru, dar rechizitoriul și alte probe strânse de procurorul Mureșean de la Sibiu există în arhive.