Falimentul Justiției. 50.000 de infractori cu zeci de condamnări, niciodată la pușcărie

Falimentul Justiției. 50.000 de infractori cu zeci de condamnări, niciodată la pușcărie Justiție. Sursă foto: pixabay

Falimentul Justiției. În Marea Britanie există 50.000 de persoane care au cel puțin 50 de condamnări la activ, printre care și 4.000 cu minim 100 de condamnări - și toți aceștia au reușit să evite închisoarea.

Falimentul Justiției. Nici măcar recidiviștii nu sunt trimiși la pușcărie

Unul dintre miturile sistemului de justiție penală e acela că acum probabilitatea ca un infractor să fie trimis după gratii e mai mare ca oricând altcândva. Realitatea e însă aceea că recidiviștii pot să compară în instanță de zeci de ori fără a primi măcar o dată o condamnare la închisoare cu executare.

O analiză a datelor oficiale arată că 50.000 de indivizi cu cel puțin 50 de condamnări la activ au reușit să evite închisoarea. Printre aceștia se află peste 4.000 de delincvenți prolifici cu peste 100 de condamnări în cazier.

Numărul unor asemenea infractori de carieră care au evitat închisoarea aproape s-a triplat față de 2007, de la 1.289 la 3.325 în 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliția soluționează doar 5% din totalul infracțiunilor

Cum poliția soluționează cam 5% din întregul volum de infracțiuni, infractorii au ajuns „să prindă mai mult curaj” din cauza șanselor reduse de a fi prinși, condamnați și încarcerați. Și aici nu vorbim doar de așa-zisa infracționalitate „măruntă”.

Din 2007 până acum aproape 39.000 de indivizi care au comis infracțiuni prin violență au fost cruțați de închisoare, inclusiv unii care aveau deja peste 10 condamnări anterioare tot pentru fapte violente.

Pușcărie

Pușcărie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Per total, infractorii prolifici sunt răspunzători pentru jumătate din cele 20 de milioane de infracțiuni comise în Anglia și Țara Galilor, deși ei reprezintă mai puțin de 10% din totalul de 5 milioane de delincvenți.

Falimentul justiției ideologizate

Dacă 50% din infracțiuni sunt comise de 10% din infractori, avem o argumentație foarte solidă în favoarea unor sentințe mai lungi, iar nu mai scurte - dar cu toate acestea guvernul vrea să elibereze și mai mulți deținuți recidiviști pentru a elibera locuri în închisori.

E bine știut că o mare proporție a infracțiunilor e comisă de un număr redus de indivizi. Dacă ar fi luați de pe străzi spargerile de locuințe, tâlhăriile stradale, furturile din magazine și alte tipuri de furt s-ar împuțina spectaculos. Însă ei nu sunt scoși din circulație.

Nu există nici un fel de rațiune pentru a se proceda astfel, iar cei care au de suferit sunt doar cetățenii care respectă legea. Iar ei sunt îndreptățiți să întrebe de ce, când vine vorba de administrarea dreptății, miniștrii sunt darnici cu vorbele, dar zgârciți cu faptele, potrivit The Telegraph.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei