Falimente pe bandă rulantă în economia românească. Pericolul care ar duce la un șomaj uriaș

Falimente pe bandă rulantă în economia românească. Pericolul care ar duce la un șomaj uriaș Sursa foto: Arhiva EVZ

Foarte multe IMM-uri sunt afectate de prețurile la energie și riscă să dea faliment în curând. Asta ar însemna o creștere îngrijorătoare a șomajului.

Nu doar consumatorii casnici sunt loviți din plin de facturile la energie care ating valori foarte mari. Probleme au și mii de firme, care riscă să intre în faliment. Situație care ar deveni dramatică pentru zeci de mii de angajați ce ar rămâne fără loc de muncă.

Sunt mari probleme și pentru IMM-uri, multe ar putea să dea faliment din cauza prețurilor la energie

În aceste condiții de criză, reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor au conceput mai multe propuneri pe care le vor trimite către Executivul condus de premierul Nicolae Ciucă.

În acest moment, există o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze în vigoare. Însă, asta nu ajută prea mult, iar majoritatea antreprenorilor afirmă că acel preț plafonat este chiar de două sau trei ori mai mare decât aveau înainte negociat, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa citată oferă exemplul unui depozit de piese, a cărui factură a crescut în ultima perioadă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei. În această chestiune extrem de delicată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, are misiunea de-a prezenta soluții concrete pentru a rezolva criza facturilor. Măsuri cu care ar trebui să fie de acord și PSD, partenerii de guvernare ai celor de la PNL.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, trebuie să găsească soluții în regim de urgență

„Am avut marţi o întâlnire online cu toţi furnizorii, am transmis ideea că trebuie recâştigată încrederea consumatorilor. Trebuie împreună să reclădim această încredere. Trebuie să recunoaştem, şi furnizorii trebuie să recunoască, că au fost facturi eronate, că nu s-a aplicat legea compensării şi plafonării, ANPC şi ANRE au intervenit, a fost nevoie şi de o modificare legislativă astfel încât furnizorii să refacă absolut toate facturile care nu au reflectat prevederile legale”, spunea ministrul Virgil Popescu săptămâna trecută.

Măsurile ar trebui găsite și impuse cu atât mai repede cu cât după data de 1 aprilie expiră ordonanța plafonării și compensării. Între timp, furnizorii de energie au venit cu o veste de-a dreptul îngrijorătoare. Românii trebuie să se aștepte din nou la pene de curent și avarii tot mai frecvente.

Liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu s-ar fi pus de acord să propună în Coaliție reducerea la 5% a TVA la energie, pentru consumatori casnici și IMM-uri, precum și eliminarea certificatelor verzi, după cum anunță Realitatea Plus.