Facultate la distanta cu diplome nerecunoscute

Facultate la distanta cu diplome nerecunoscute

Dumitru Miron, secretarul de stat din Ministerul Educatiei responsabil pentru invatamantul superior, puncteaza neregulile majore de la Universitatea particulara "Spiru Haret".

Absolventii specializarilor neautorizate sau neacreditate pentru forma de invatamant la distanta de la Universitatea „Spiru Haret” pot intampina probleme la angajare.

Diplomele lor nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei, ne-a declarat, intr-un interviu,  Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamantul superior.

In urma dezvaluirilor EVZ de saptamana trecuta despre lipsa autorizarii provizorii sau a acreditarii unor specializari de la forma de invatamant la distanta (ID) a Universitatii „Spiru Haret”, zeci de studenti s-au aratat revoltati de practicile conducerii institutiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desi situatia complicata a studentilor de la „Spiru Haret”, forma ID, dureaza de cativa ani, abia acum un oficial al ministerului declara ca vina apartine exclusiv conducerii universitatii. Reprezentantii „Spiru Haret” nu au dorit sa comenteze acest subiect.

EVZ: Domnule Miron, o universitate are dreptul sa organizeze cursuri de invatamant la distanta la specializari pentru care nu are nici autorizare provizorie, nici acreditare, dar care sunt certificate pentru cursuri la zi? Dumitru Miron: Inca din 2004 s-a adoptat o hotarare de guvern care a stabilit conditiile in care se poate acredita invatamantul la distanta (ID). Nu poti sa spui ca daca ai acreditare la zi, unde poti sa lucrezi cu creta pe tabla, automat poti sa faci si cursuri la distanta.

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca o specializare sa fie certificata pentru ID?  In primul rand, universitatea trebuie sa creeze un departament special pentru ID. Apoi, sa depuna un dosar la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) pentru a primi certificare pentru aceasta forma de invatamant.

ID-ul presupune o mai mare densitate de suport logistic electronic. Universitatea „Spiru Haret” spune ca dispune de 4.000 de calculatoare. Eu intreb daca sunt suficiente pentru 140.000 de studenti la ID, forma de studiu care presupune ca, intr-un interval temporar, toti studentii sa fie in conexiune informatica cu furnizorul de curs.

In plus, o universitate nu poate scoli mai multi studenti decat are conditii pentru cursuri. Rectorul Aurelian Bondrea declara ca universitatea are peste 200.000 de studenti.

Toate universitatile de stat din Romania, si sunt 54, au 223.000 de studenti la zi, finantate de la buget, si in jur de 180.000 de studenti la cursurile cu taxa.

Toti sunt deserviti de 25.000 de cadre didactice si de baza materiala cumulata a tuturor celor 54 de universitati. Studentii ar trebui sa se intrebe daca „Spiru Haret” poate sa scolarizeze macar jumatate dintre ei.

In afara de „Spiru Haret”, au mai fost si alte universitati care s-au impotrivit  noilor reglementari privind ID-ul?Nu. Carteli, nemultumiri au fost. Dar toate celelalte s-au conformat. Sunt 117 universitati acreditate sau autorizate partial.

Absenta acreditarii sau a autorizarii partiale a unei specializari pentru o anumita forma de studiu inseamna ca acele specializari nu intrunesc conditiile necesare? Sunt doua motive. Prima cauza e ca universitatea n-a aplicat. N-a depus dosarul, nu poate scolariza. A doua situatie este ca a depus dosarul, iar ARACIS l-a respins.

Si care a fost situatia in cazul „Spiru Haret”?  In cazul „Spiru Haret”, pana in anul 2004, au depus dosarul si pentru invatamantul la distanta. Si la 5 sau 6 specializari au obtinut autorizare. Dupa care, au hotarat sa nu mai depuna.

De ce? Nu stiu. E autonomie universitara. Dar faptul ca acum contesta o hotarare de guvern pe care au acceptat-o pana in 2004, avand in vedere ca au depus dosare pentru autorizare si acreditare la ID, e  contradictoriu.

Deci, din anul in care regulile pentru ID s-au schimbat, „Spiru Haret” a incetat sa mai depuna dosare pentru aceasta forma? Este posibil sa fi considerat ca nu mai intrunesc conditiile si atunci au luat-o de capul lor. Dar nu se poate. Sunt hotarari de guvern si trebuie respectate daca vrei sa fii un furnizor de educatie. Nimeni nu e mai presus de lege. Nici macar domnul Bondrea!

Cursuri da, licenta ba

Studenti acreditati doar de Bondrea

Ce pot face studentii care s-au inscris la facultate fara sa stie ca specializarile alese nu au fost certificate pentru ID? Avem doua categorii. Studentii care s-au inscris anul trecut sau acum doi ani la specializari necertificate, dupa hotararea de guvern din 2004, au o problema. Daca te inscrii la un program de studii necertificat, nu devii student potrivit legii.

Absolventii nu au o problema, pentru ca cei care au terminat deja erau sub alte reglementari. In cazul celor inscrisi anul acesta, este operationala hotararea de guvern din 2007.

Daca specializarea la care s-au inscris nu are autorizare provizorie sau acreditare pentru forma de studiu pe care si-au ales-o, atunci ei nu sunt recunoscuti ca studenti.

Care este diferenta intre autorizare provizorie si acreditare? Autorizarea provizorie este o etapa preliminara acreditarii. Cand o universitate depune un dosar, ARACIS il verifica si, daca se constata ca sunt indeplinite niste conditii de baza, primeste autorizare de functionare provizorie. Doua sau trei promotii de studenti trebuie sa dea licenta si sa se intruneasca un numar de promovati. Dupa ce indeplineste toate conditiile cerute, primeste acreditare.

Conteaza pentru un student daca specializarea pe care o urmeaza este acreditata sau doar autorizata partial? In ce priveste studentul si drepturile lui, nu este nicio diferenta intre autorizare si acreditare. Singura diferenta pentru student este ca universitatile acreditate pot da singure licenta numai la specializarile acreditate.

Pentru specializarile autorizate provizoriu trebuie sa dea fie la o alta universitate, fie la aceeasi institutie, dar la o specializare acreditata intr-un domeniu inrudit.

Daca o specializare are acreditare pentru la zi si doar autorizare partiala pentru ID, cei de la ID pot da licenta la zi? Sigur. Studentul nu are nicio problema in acest caz.

Dar daca o specializare este acreditata pentru cursuri la zi, in timp ce pentru ID nu are nici acreditare, nici autorizare partiala, pot da studentii de la ID examenul de licenta la zi? Nu, pentru ca aici nu putem vorbi despre studenti. Acea specializare nu are voie sa inmatriculeze studenti.    Dar „Spiru Haret” a inmatriculat deja studenti la ID pentru specializari necertificate. Atunci incalca legea si nu e nimic de discutat. E ca si cum ne-am apuca sa practicam avocatura fara sa fim membri ai Baroului.

Acei studenti s-au inscris deja... Au fost inselati de universitate si este o relatie contractuala intre un beneficiar de produs educational si un prestator care-i ofera, cu patina de legalitate, ceva ce nu e conform legii.

Eu sunt obligat sa respect legea, domnul Bondrea este obligat sa respecte legea. Nu ne place, facem demersurile legislative si o modificam. Dar pana atunci n-am ce face. Nici mie, cand ma grabesc, nu-mi place sa stau la semafor. Pot sa invoc faptul ca am vorbit cu primul-ministru sa abroge Codul Rutier si sa trec pe rosu? Nu pot.

CV Cine este Dumitru Miron

Numit secretar de stat pentru invatamantul superior in ianuarie 2005 de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, Dumitru Miron (foto) este doctor in stiinte economice, specializarea relatii economice internationale, din anul 1993.

Din 1998, Miron este profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Intre 2000 si 2004 a fost prorector al acestei institutii de invatamant, functie in care a fost reales in mai 2004 si pe care o ocupa si in prezent.

Practica neloiala

Dreptul se face in viteza

„Spiru Haret” este singura universitate din tara unde Facultatea de Drept dureaza trei ani, potrivit secretarului de stat Dumitru Miron. Acesta a declarat ca reprezentantii universitatii citeaza legea trunchiat, omitand articolul conform caruia durata studiilor pe domenii si specializari este stabilita de Ministerul Educatiei.

„Dintotdeauna s-a stabilit ca la Drept sunt 4 ani, respectiv 240 de puncte de credit. Noi nu putem sa scoatem pe piata doua categorii de absolventi pentru ca vor avea probleme in magistratura”, a explicat Miron.

Practica universitatii este considerata neloiala, sustine secretarul de stat: „Poate fi o oferta mai atractiva pentru candidati, care pot fi amagiti ca pot obtine acelasi produs facand mai putin si pe mai putini bani”.

Faptul ca rectorul Universitatii „Spiru Haret”, Aurelian Bondrea, invoca Procesul Bologna sau universitatile Cambridge sau Sorbona este deplasat, potrivit secretarului de stat. „Daca in Germania sau in Franta sunt trei ani la Drept, nu inseamna ca noi putem invoca legea lor si incalca legea noastra”, spune acesta.

Control in „imperiul academic”

"Vom cere o evaluare a programelor de studii de la ""Spiru Haret""

Ce consecinte au de suportat cei carora li se dau totusi diplome de licenta, desi termina programe de studii necertificate? Ministerul Educatiei nu recunoaste decat diplomele obtinute in conditiile legii. Daca obtine o astfel de diploma, va avea probleme.

La ce fel de probleme va referiti? Se va duce la un angajator si isi va depune dosarul. Angajatorul, un minister, Banca Nationala, o firma, se va adresa ministerului si ne va intreba daca diploma respectiva este valabila.

Ministerul va spune ca diploma nu exista, iar candidatul nu se va putea angaja. Daca va aplica in strainatate, la o firma sau la un masterat, nu va putea sa se inscrie pana ce institutia specializata nu va spune ca diploma sa e conforma. Va avea surpriza sa i se spuna ca nu e.

Universitatile folosesc un tertip, si anume trec studentii inmatriculati la ID, la specializari neautorizate, la zi, ca sa poata da licenta. Ii trec in mod ilegal. Ca sa te poti muta dintr-o camera in alta trebuie sa fi avut acces in cladire. Nu poti sa intri pe cos decat daca esti Mos Gerila. Trebuie ca din anul intai pana la sfarsit sa fi fost inmatriculati la zi ca sa poata sa sustina examenul la zi.

Sau sa fi fost inmatriculati la ID, dar legal, la o specializare autorizata sau acreditata. E o problema pentru ca pentru cursuri de zi este necesara admiterea.

Bun, universitatile pot sa faca admitere cu probe sau pe baza de dosar, dar nu se poate face transferul daca nu au fost la admitere. Tertipul acesta trebuie verificat de ARACIS, pentru ca o universitate nu poate scoli mai multi studenti decat are conditii pentru cursuri de zi.

Ce mijloace de interventie are ministerul?  Ministerul coordoneaza si controleaza sistemul, conform legii. Poate trimite comisii de audit, poate trimite comisiile sale de control, poate sa apeleze la ARACIS, la institutii de evaluare.

In cazul situatiei actuale de la „Spiru Haret”, veti cere un control la aceasta universitate?  Luand nota de toate aceste probleme, vom putea cere o evaluare. ARACIS poate sa se duca sa faca aceasta evaluare la finele careia vom putea decide ce este de facut.

Am inteles ca ati „putea”. Dar veti face acest lucru? Sigur ca da. Data fiind sensibilitatea problemei, ne propunem sa solicitam ARACIS o evaluare a programelor de studii la Universitatea „Spiru Haret” pentru a avea o radiografie corecta asupra starii de fapt de acolo.

In functie de rezultatele acelei evaluari, vom lua masurile care se impun. ARACIS poate propune sa dea ragaz de un an sa rezolve situatia. Daca aceste recomandari nu se indeplinesc, ARACIS poate propune retragerea acreditarii universitatii sau a unor specializari.

In cazuri extreme, se inainteaza proiect de lege pentru desfiintarea universitatii. Acel proiect se duce in parlament. Prin lege s-a infiintat, prin lege se poate desfiinta.