Evenimentul Zilei > Economie > Facturi duble la electricitate în luna decembrie? Avertisment de la vârful ANRE! Grijă mare
Facturi duble la electricitate în luna decembrie? Avertisment de la vârful ANRE! Grijă mare

Facturi duble la electricitate în luna decembrie? Avertisment de la vârful ANRE! Grijă mare

Românii care nu și-au primit facturile pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie, trebuie să-și pună bani deoparte.

Cei care nu și-au primit facturile pentru consumul de energie electrică în această lună, vor avea mai mult de plătit în decembrie. Avertismentul a fost făcut de, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). El a explicat ce se întâmplă în cazul acesta.

Acest lucru se datorează adoptării cu întârziere, în Parlament, a actului normativ prin care s-a dispus compensarea facturilor la electricitate și gaze. Astfel, furnizorii de utilități nu știu cum să calculeze noile facturi, compensate, deoarece nu au apărut normele la lege.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme”, a explicat vicepreședintele ANRE.

Când vor fi emise noile facturi

Zoltan Nagy-Bege a estimat că noile norme de aplicare vor fi elaborate până săptămâna viitoare. Este prea târziu, însă, pentru furnizori ca să mai emită facturile pentru consumul de electricitate care ar trebui plătite în noiembrie, după noua formula. Drept urmare, aceștia vor transmite o factură mai mare, cu consumul pe două luni, în decembrie.

„Suntem în 24 noiembrie și, în lipsa normelor, furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor. Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară.

Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, conform Digi 24.

Sursa foto. Facebook

Ce se întâmplă cu furnizorii care nu și-au anunțat abonații

Vicepreședintele ANRE a precizat că un singur furnizor, din ceea ce știe, și-a anunțat abonații cu privire la aceste întârzieri la emiterea de facturi.

„Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”, a precizat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Întrebat dacă acești furnizori riscă vreo sancțiune, vicepreședintele ANRE a precizat că omisiunea va fi sancționată „dacă se va găsi temei legal”.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: